Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Geen zware arbeid meer op latere leeftijd'

Wie na z'n vijftigste nog een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Hiermee voorkom je dat de dagelijkse arbeid zoveel schade toebrengt dat je niet meer kunt werken of eerder komt te overlijden, blijkt uit onderzoek.

Volledig scherm
Een kantoorbaan vergt fysiek minder. © ANP

Mensen met fysiek zware beroepen melden drie keer zo vaak een slechte gezondheid dan mensen met een fysiek lichter beroep. De fysiek meest zware veelvoorkomende beroepen zijn metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker en verpleger. Hun sterftecijfer is tweemaal zo hoog en ze raken tweemaal zo vaak arbeidsongeschikt, blijkt uit onderzoek van gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn. Hij promoveert donderdag in Rotterdam op een studie naar de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk.

Quote

Idealiter zou iemand dan bijvoor­beeld een andere functie kunnen krijgen binnen het bedrijf die fysiek minder zwaar is.

Bastian Ravesteijn

Nadelig
Een algemene verhoging van de AOW-leeftijd is voor deze groep nadeliger dan voor mensen in lichtere beroepen. Wie lang zwaar werkt verricht, verkort zijn of haar levensduur na pensionering. Hulp bij omscholing is daarom gewenst, vindt Ravesteijn. ,,Ook werkgevers hebben er langer baat bij dat werknemers langer kunnen blijven werken. Idealiter zou iemand dan bijvoorbeeld een andere functie kunnen krijgen binnen het bedrijf dat fysiek minder zwaar is."

Toch is dit volgens hem niet altijd gemakkelijk. Iemand die goed is met de handen hoeft namelijk niet altijd goed te zijn met het hoofd.

Volledig scherm
Bakker is een fysiek zwaar beroep. © ANP
Quote

De afweging moet gemaakt worden wat een fysiek zwaar beroep is en wat niet.

Bastian Ravesteijn

Eerder pensioen
,,In België woedt nu de discussie of mensen met een fysiek zwaar beroep ook eerder pensioen mogen krijgen. Doorgaans leven zij korter dan mensen met bijvoorbeeld een zittend beroep. Daarom zou het eerlijk zijn als zij ook eerder pensioen krijgen. Natuurlijk zijn hier ook argumenten tegen: het is namelijk ingewikkeld de afweging te maken wat een fysiek zwaar beroep is en wat niet."

Zelf is Ravesteijn voor het registreren van beroepen zoals in Scandinavië wordt gedaan. Hier houdt de overheid precies bij wat voor een beroep iemand uitvoert. Op deze manier kan er worden gekeken of deze persoon recht heeft op een vervroegd pensioen.

,,Ik had wel verwacht dat dit onderzoek een bepaalde snaar zou raken. Het onderwerp leeft erg omdat iedereen te maken heeft met de AOW-leeftijd en werken op de oude dag."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam