'Gehate Heinkel' op de kade gezet in Rotterdam

VideoNa een transport van twee weken is vanochtend op Heijplaat een Heinkel-bommenwerper op de kade gezet. Deze in Rotterdam zo gehate 'moordkist', verantwoordelijk voor het bombardement van mei 1940, wordt de grote trekker op de expositie De Aanval, die op 30 april in de naburige Onderzeebootloods opent.

Quote

Het is nogal een precisie­klus om de vleugels weer aan het middenstuk vast te zetten

Woordvoerder museum Rotterdam
Een formatie met Heinkel He 111 toestellen, omstreeks 1940.
Volledig scherm
Een formatie met Heinkel He 111 toestellen, omstreeks 1940. © MHM Flugplatz Berlin-Gatow
Een boordschutter in de neuskoepel van een Heinkel He 111.
Volledig scherm
Een boordschutter in de neuskoepel van een Heinkel He 111. © MHM Flugplatz Berlin-Gatow

Om de klus te klaren, was het 101 geniebataljon van de Koninklijke Landmacht opgetrommeld, die met een speciale 50 tons-kraan de romp, propellers, het staartstuk en de vleugels van het toestel uit het ruim van een binnenvaartschip tilde. De Spaanse versie van het beruchte vliegtuigtype - een Casa 2.111 - is opgeknapt in een hanger in Berlijn en wordt de komende dagen weer in elkaar gezet.  

Dat is een karwei voor de medewerkers van het Militärhistorisches Museum in Berlijn, de eigenaar van dit exemplaar. ,,Het is nogal een precisieklus om de vleugels weer aan het middenstuk vast te zetten. Dat doen ze liever zelf,'' verklaarde een woordvoerder van Museum Rotterdam eerder.  

Tentoonstelling
Met de tentoonstelling De Aanval in de Onderzeebootloods wordt herdacht dat Rotterdam 75 jaar geleden vijf dagen frontstad was, met als dramatisch einde de verwoesting van het centrum op 14 mei 1940.  

,,We komen met veel films en foto's, vooral uit privécollecties. Indrukwekkende beelden die nog nooit aan het publiek zijn getoond. En die Heinkel hangt daar als een dreigende schaduw boven. Dit is het soort toestel dat Rotterdam heeft platgegooid. We hebben de dader opgespoord en laten 'm nu aan de bezoekers zien.''

De Heinkel staat klaar om op de kade te worden gezet.
Volledig scherm
De Heinkel staat klaar om op de kade te worden gezet. © Jantje Steenhuis

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam