Volledig scherm
Restaurant Sumo aan de Mauritsweg. De restaurantketen Sumo is in opspraak geraakt door belastingfraude. © Jan de Groen

Geheime docu zet Sumo-fraudezaak op zijn kop

De uitspraak in het slepende fraudeproces tegen de landelijke sushiketen Sumo is op het laatste moment uitgesteld. Rechter J. Boek was van plan vandaag uitspraak te doen, maar gaat in september verder met de zaak nu blijkt dat het fraudeonderzoek jarenlang is gevolgd door een documentaireteam van de KRO-NCRV, zonder dat de verdachten dit wisten.

Het onverwachte nieuws, dat deze week in NRC Handelsblad verscheen, kwam voor de rechter duidelijk als een onaangename verrassing. ,,De rechtbank is niet blij. Waarom is dit niet gecommuniceerd met de verdediging en de rechtbank? Wie had kunnen bedenken dat dit niet boven water zou komen, op een hoogst ongelegen moment nog wel?’’

Volgens de advocaten van de Sumo-verdachten is het OM niet onafhankelijk en is van het Sumo-onderzoek ‘een showcase en een pr-verhaal gemaakt’. Het is de reden dat de zaak niet is geschikt, maar bij de strafrechter terecht is gekomen, stellen zij. Regisseur René Roelofs en productiehuis SelfmadeFilms kijken al vanaf 2014 mee, zo blijkt, toen de fiscale opsporingdienst FIOD diverse invallen deed. De rechter wil nu inzage in het mediacontract en een overzicht van alle overleggen en briefwisselingen aangaande de documentaire.

De oprichters en leidinggevenden van Sumo, dat 18 restaurants telt, worden verdacht van grootschalige belastingfraude. Jarenlang zouden contante betalingen stelselmatig niet in de boekhouding zijn verwerkt, het geld werd met name gebruikt om personeel zwart uit te betalen. Volgens berekening van de FIOD zou 25 miljoen zijn afgeroomd.

15,5 miljoen

Al eerder heeft Sumo geschikt met de fiscus voor een bedrag van 15,5 miljoen euro voor – met name - misgelopen loonbelasting. Toch besloot het OM tot vervolging over te gaan, vanwege de ontdoken omzetbelasting.

Grote man achter Sumo is Rotterdammer Chi Ho L., tegen hem is drie weken geleden nog 2 jaar cel en een boete van 210.000 euro geëist. Hij heeft overigens al eerder afstand moeten doen van al zijn horeca-activiteiten. Rotterdammer Xin W. (38) moet wat justitie betreft 100.000 euro aftikken en 21 maanden de cel in. Tegen Kam Yan L. (62) en Chi Kin C. (50) is respectievelijk 9 maanden cel, 25.000 euro boete en een werkstraf van 240 uur geëist.

Volgens advocaat Ilse van der Meer kunnen deze strafeisen van tafel. ,,Op basis van wat ik weet kan het OM niet tot vervolging overgaan. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dit moeten we goed onderzoeken, want tijdens de zitting zijn we in feite voorgelogen.’’

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (40%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (21%)
5903 stemmen