Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gehoorschade bij 1 op 7 kinderen

Een op zeven kinderen die deelnemen aan het Rotterdamse bevolkingsonderzoek Generation R lijdt aan gehoorschade veroorzaakt door lawaai. Deze kinderen hebben last van harde geluiden of oorsuizen. 

Van de onderzochte 10-jarigen luistert 40 procent door oordopjes naar muziek. Voor deze groep geldt een hoger risico op gehoorschade, maakte het Erasmus MC vandaag bekend.

Ruim 3000 kinderen die deelnemen aan het langlopende onderzoek Generation R kregen een gehoortest. ,,In totaal heeft 14 procent van hen een vorm van lawaaischade", zegt onderzoeker Carlijn le Clercq. ,,Ruim 11 procent van de kinderen geeft zelf aan last te hebben van harde geluiden, vervorming van geluid of oorsuizen."

KNO-arts Marc van der Schroeff noemt het 'schokkend' dat kinderen op deze jonge leeftijd al gehoorschade hebben waarbij er een relatie is met het gebruik van muziekspelers. 

Gehoorschade bij kinderen is een groot probleem omdat het hen kan belemmeren in de ontwikkeling. Deze kinderen leveren bijvoorbeeld vaak minder goede prestaties op school. Daarnaast is verlies van gehoor onomkeerbaar. 

Generation R is een bevolkingsstudie naar de ontwikkeling, groei en gezondheid van Rotterdamse kinderen. De kinderen werden gevolgd van de vroege zwangerschap totdat ze volwassen zijn. Inmiddels zijn de deelnemers 13 jaar oud.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam