Volledig scherm
In de hekken van zwembad De Fakkel in Ridderkerk is prikkeldraad geweven, maar in de gemeenteraad bestaan twijfels of dat afdoende is om jeugdige raddraaiers tegen te houden. © AD

Geld ontbreekt om zwembad De Fakkel in Ridderkerk helemaal veilig te maken

Het is nog maar de vraag of alle maatregelen kunnen worden genomen om zwembad De Fakkel in Ridderkerk helemaal veilig te maken na de ongeregeldheden van zaterdag 29 juni. Wethouder Henk van Os betwijfelt of beheerder Sport en Welzijn dat kan betalen. Het gaat onder meer om het plaatsen van een hoger hek met prikkeldraad en de invoering van een pasjessysteem. 

Burgemeester Anny Attema van Ridderkerk eiste na de ongeregeldheden meteen maatregelen om het zwembad veiliger te maken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. De gemeente, die het beheer van het zwembad voor ruim 1,4 miljoen euro gunde aan Sport en Welzijn, kan een eventueel geldtekort volgens Van Os niet zomaar aanvullen. Het risico is dan groot dat andere partijen die ook het beheer van het zwembad wilden doen, maar een minder goede offerte deden dan Sport en Welzijn, een rechtszaak aanspannen. ,,Die partijen volgen wat hier gebeurt en liggen op de loer’’, aldus Van Os.

Zij kunnen bij de rechter aanvoeren dat de gemeente de voorwaarden heeft veranderd. Als de rechter daarin meegaat, moet de gemeente de opdracht voor het beheer van het zwembad opnieuw in de markt zetten. De gemeente heeft weliswaar een marge van tien procent bovenop de 1,4 miljoen euro, maar die is volgens Van Os al opgesoupeerd.  

Beveiligers

Wel is onder meer het aantal beveiligers op warme, drukke dagen opgevoerd. Dit gebeurde na de ongeregeldheden 29 juni. Jeugd raakte slaags met elkaar, klom over de hekken om zo toch het overvolle zwembad - zonder te betalen - binnen te komen en kinderen werden omver gelopen. Met hulp van de politie werd het zwembad een klein uur voor de eigenlijke sluitingstijd ontruimd. Inmiddels is prikkeldraad in het hek van het zwembad gevlochten, maar in de Ridderkerkse gemeenteraad bestaan twijfels of dat afdoende is om onverlaten te weerhouden over het hek te klimmen.

Het zwembad heeft intussen 17 personen op de zwarte lijst staan, van wie er vijf in de laatste maand bij zijn gekomen. Attema liet weten alles in het werk te willen stellen om het mogelijk te maken dat zwembaden onderling de persoonsgegevens van de raddraaiers kunnen uitwisselen, om te voorkomen dat ze elders wel kunnen zwemmen.

Bekijk hier een video over de maatregelen tegen het wangedrag in De Fakkel. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (24%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (76%)
6181 stemmen