Volledig scherm
Chafik Zidane (24) werd op 5 februari doodgeschoten in de Ameidestraat in Rotterdam. © Opsporing Verzocht

Geliquideerde Chafik Zidane werd in de val gelokt

Chafik Zidane (24), die in de vroege morgen van vrijdag 5 februari dit jaar rond 03.00 uur werd doodgeschoten, was door een bekende van hem in de val gelokt. Dat blijkt uit het onderzoek dat door de politie is gedaan. Zidane, die de bijnamen ’Willem’ en ‘Marokkaanse Willem’ had, had geen kans toen hij in de Ameidestraat in Rotterdam-Overschie werd doorzeefd met kogels. Zidane was een bekende van de politie.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek na de dodelijke schietpartij in de Ameidestraat in Rotterdam. © Archieffoto MediaTV

Hij had al behoorlijk wat rippartijen gepleegd en raakte daardoor betrokken bij aantal schietpartijen in Rotterdam-West. Vermoedelijk tekende hij zijn doodvonnis toen hij enkele Turken in de Essenburgstraat ripte. De Turken zouden daarna uit zijn geweest op wraak.

Zidane was voor zijn dood drie keer betrokken geweest bij hevige uitbarstingen van vuurwapengeweld in Rotterdam waarbij hij onder vuur werd genomen. Bij één van de pogingen kwam zijn maat Mohammed Jouhri om het leven. De twee hadden ‘s nachts een ontmoeting met Alptekin O. (41) en Sahin S. (44) bij café Déja Vu in de Essenburgstraat waarbij met automatische wapens werd geschoten. Jouhri (27) stierf ter plekke en Alptekin O. raakte gewond. Justitie eiste later 15 jaar cel tegen Alptekin O. voor de moord op Jouhri, maar hij werd tot ‘slechts 5 jaar veroordeeld omdat niet kon worden vastgesteld dat hij als eerste had geschoten.

De gezochte Zidane kon na deze schietpartij bij toeval worden aangehouden. Dat gebeurde bij een verkeerscontrole toen hij in een gestolen auto bleek te rijden. Niet veel later werd Zidane tot verbijstering van justitie vrijgelaten. Twee maanden later liep hij letterlijk zijn dood tegemoet. 

Het is volgens de politie nog steeds onduidelijk met wie Zidane de fatale avond op stap was. Hij bezocht de Lounge cafetaria Mondial aan de ’s-Gravendijkwal, de Sishalounge TMT aan de Scheepstimmermanslaan en café Brooklyn aan de 1e Schansstraat waar hij volgens een getuige ’s nachts rond 02.00 uur nog een keer was.

Het vermoeden bestaat dat Zidane in de buurt van de Ameidestraat onderdak had en dat hij daar door de man met wie hij aan de boemel was naar toe werd gelokt. Daar werd het vuur op hem geopend en stierf hij ter plekke.

Het Openbaar Ministerie heeft nog steeds een beloning van 10.000 euro klaar liggen voor degene die met de gouden tip komt. Of die er komt, valt te bezien want in het milieu waar Zidane zich begaf, lopen de betrokkenen niet zo snel naar de politie. Ze lossen hun problemen liever zelf op en dat heeft dit jaar al de nodige schietpartijen tot gevolg gehad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam