Volledig scherm
Een aantal moskeegangers van de Essalam Moskee vreest dat Arabische geldschieters uit de Emiraten de macht willen overnemen. © AD/Marco de Swart

Gelovigen dreigen moskee in Rotterdam te bezetten

Rotterdamse leden van de Essalam Moskee hebben het bestuur van het gebedshuis naast de Kuip een ultimatum gesteld. Binnen twee weken moet een Rotterdammer worden benoemd in het door Arabieren gedomineerd bestuur. Anders wordt de grootste moskee van Nederland bezet.

Volledig scherm
De Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid. © AD/Marco de Swart
Quote

We hebben geëist dat er snel meer Rotterdam­mers in het bestuur komen. Anders komen we in actie

Mohammed Achour

Het bestuur van de Rotterdamse Essalam Moskee bestaat, na een recent sterfgeval, voor de meerderheid uit Arabieren die in het buitenland wonen. De voornamelijk Marokkaans-Rotterdamse bezoekers van de moskee, vinden dat een ongewenste zaak. Zij vrezen dat Arabische geldschieters uit de Emiraten de macht willen overnemen in het gebedshuis op Rotterdam-Zuid.

Statuten
Die vrees is vooral ontstaan, doordat bekend is geworden dat er plannen zijn om de statuten te wijzigen. Die verandering zou ertoe leiden dat de Arabieren het helemaal voor het zeggen krijgen in de Rotterdamse moskee, is de vrees. Die eisen dan ook dat die plannen worden teruggetrokken.

Het conflict binnen het gebedshuis, dat deels gefinancierd is door de rijke sjeik Al-Maktoum uit de Verenigde Arabische Emiraten, is langzamerhand aan het escaleren. Tientallen moskeebezoekers blijken onlangs woedend een vergadering van het bestuur te zijn binnengestormd.

Harde woorden
Daarbij zijn er harde woorden gevallen, vertelt bestuurslid Mohamed Achour van de Stichting Gemeenschap Essalam Moskee, die opkomt voor de belangen van de gelovigen. ,,We hebben geëist dat er snel meer Rotterdammers in het bestuur komen. Anders komen we in actie.''

Met name de Irakese directeur én bestuurslid Nooh, die in Ierland verblijft, en de recent door hem aangestelde adjunct-directeur Jacob van der Blom (een Nederlandse bekeerling), moesten het ontgelden.

Veel moskeebezoekers zien die laatste als een pion van de Al-Maktoum Foundation, die enkele miljoenen beschikbaar stelde voor de bouw van de moskee. Tot weerzin van veel Rotterdammers probeert deze Arabische instelling steeds meer invloed te krijgen binnen de Marokkaanse moskee.

Radicaliseren
Van der Blom ontkende onlangs dat er plannen zijn voor belangrijke wijzigingen in de statuten. Maar de gelovigen geloven hem niet. Volgens Achor is het zeker dat het om grote veranderingen gaat. Zo zouden er onder meer plannen zijn om de identiteit van Essalam te wijzigen.

Deskundigen waarschuwden onlangs in het AD Rotterdams Dagblad dat de moskee zou kunnen radicaliseren als die in handen komt van mensen uit de Golfstaten. Coalitiepartij Leefbaar Rotterdam maakt zich daar ook zorgen over en heeft het college om opheldering gevraagd.


In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam