Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP Kippa

Geluid op festivals onder loep

Inspecteurs van de DCMR Milieudienst Rijnmond gaan de komende weken het geluid meten op grote evenementen op Voorne-Putten. ,,Staat het geluid te hard, dan moet de volumeknop omlaag.''

DCMR gaat de komende weken zelf controleren of organisatoren in het Rijnmondgebied wel aan de geluidsnormen houden die vooraf zijn afgesproken. De eerste keer dat deze zomervakantie op Voorne-Putten wordt gemeten, is over twaalf dagen. Dan is het housefestival met dj's House of God bij paviljoen Breezze langs het Brielse Meer. Die zaterdag controleren de inspecteurs van de DCMR van 13.00 tot 23.00 uur of de geluidsmensen zich aan de geluidsnormen houden.

Ook op het SpijkenisseFestival, dat van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september wordt gehouden, is de milieudienst met meetapparatuur aanwezig. Op zaterdag 31 augustus is dat eveneens het geval op de Burchtfeesten in Oostvoorne. Op de Hofwei en het Dorpsplein zijn dan van 11.00 tot 23.00 uur festiviteiten.

Het verschil in de geluidsmetingen is dat dat bij het housefeest intensief gebeurd en bij de andere twee evenementen via steekproefsgewijze handmetingen.

Acceptabel

Een woordvoerster legt uit dat de DCMR ervoor zorgt dat de organisatoren en geluidstechnici zich aan de geluidsnormen uit de verleende vergunning houden. Die normen zijn hoger dan normaal voor de gewone horeca. ,,Met de geluidsnormen proberen we zowel muziekgeluid als bastonen aan een acceptabel overlastniveau te laten voldoen'', zo wordt uitgelegd.

Vooraf moeten de organisatoren de bewoners in straten die met geluidsoverlast te maken krijgen per brief informeren. Vooraf hebben de gemeenten vaak al bij de DCMR advies ingewonnen welk geluidsniveau acceptabel is.

Tijdens het evenement wordt zowel op de plek waar het plaatsvindt als bij woningen in de directe omgeving gemeten. Dat moet duidelijk maken of de geluidsgrenzen niet worden overschreden. ,,Bij overschrijding wordt de organisator aangesproken en moet hij de volumeknop lager zetten'', zegt de woordvoerster.

Wanneer tijdens het evenement blijkt dat wel aan de normen wordt voldaan maar er toch veel overlast is in de omgeving, dan overleggen de inspecteurs met de gemeente en geluidstechnici, legt ze uit. Dat kan betekenen dat de gemeente als vergunningverlener het geluid zachter laat zetten. ,,Een geluidstechnicus kan bijvoorbeeld specifieke overlast gevende frequenties dempen. Het geluid verdwijnt dan niet volledig, maar de meest storende tonen worden dan meestal minder hinderlijk'', aldus de zegsvrouw.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam