Volledig scherm
Ratten vormen een steeds groter probleem in Rotterdam. © Kina

Gemeente begint voorlichting over aanpak rattenplaag

Met het voorlichten van Rotterdammers, een speciale rioolval en een rattencoördinator wil de gemeente Rotterdam het rattenprobleem in de stad aanpakken. Het aantal meldingen over het ongedierte steeg explosief.

Quote

We zoeken ook contact met imams

Grietje Maters

Vorig jaar kwamen bij de gemeente 2.300 meldingen binnen over ratten op straat. Een jaar eerder waren dat er nog geen 1.000. Ook kreeg de gemeente ruim 2.000 meldingen over ratten in een woning. Dat staat in het 'Actieplan Rattenoverlast' dat wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte, Leefbaar) gisteren aan de raad heeft gestuurd.

De gemeente wijst verschillende oorzaken aan voor de forse stijging. Zwerfafval op straat, slecht onderhouden tuinen, werkzaamheden aan het riool en strengere voorwaarden aan het gebruik van gif.

Om het rattenprobleem in de Maasstad het hoofd te bieden, wil de gemeente de inwoners nog beter informeren. Bijvoorbeeld over de gevolgen van het gooien van afval op straat, maar ook waar mensen ratten kunnen melden.

Imams
Deze informatie spitst de gemeente toe op bijvoorbeeld woningcorporaties en moskeeën. ,,We zoeken ook contact met imams'', zegt projectleider Grietje Maters. ,,Die kunnen het onderwerp dan bespreken tijdens de vrijdagpreek.''

Maar ook de bestrijding van het ongedierte krijgt meer aandacht. Zo komen er meer klemmen en wordt er een proef gedaan met een speciale rioleringsval. Deze val wordt in het riool geplaatst en klapt dicht als er een rat in zit. ,,De gedode rat wordt dan via het riool afgevoerd'', zegt Maters. 

De gemeente trekt 50.000 euro uit voor deze maatregelen. Bedrijven, maar ook stichtingen en verenigingen zoals scholen en volkstuinen zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de ratten.

Een deel van de maatregelen is afkomstig van een voorstel van het CDA. Die is blij met de plannen, maar zou graag zien dat de gemeente ook opdraait voor de kosten van rattenbestrijding bij maatschappelijke organisaties.