Volledig scherm
Het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. © Frank de Roo

Gemeente Capelle maakt ‘rekenfoutje’: wethouder ontving minder wachtgeld

Een voormalig gemeentebestuurder van Capelle aan den IJssel zou de afgelopen vijf jaar het hoogste bedrag aan wachtgeld van het land hebben ontvangen, namelijk ruim 510.000 euro. Dat blijkt niet te kloppen. De gemeente maakte een rekenfout en gaf de verkeerde cijfers aan de onderzoekers van EenVandaag

Om welke wethouder het gaat wil de gemeente Capelle niet zeggen, maar de persoon in kwestie ontving de afgelopen vijf jaar 365.000 euro aan wachtgeld en niét 510.000 euro. Dat bedrag gaf de gemeente wel door aan het tv-programma EenVandaag, dat onderzoek heeft gedaan naar wachtgeld van wethouders.

Geklopt

Boven op het wachtgeld dat de Capelse wethouder ontving, heeft hij ook nevenactiviteiten uitgevoerd waarmee hij geld verdiende. In totaal kwam hij daarmee uit op een bedrag van ruim 510.000 euro. Daarvan was 365.000 euro wachtgeld. Hij blijkt dan ook niet de wethouder te zijn die het meeste wachtgeld van het land krijgt. Hij wordt geklopt door een oud-wethouder van de gemeente Hulst (373.000 euro) en een wethouder uit Helmond (367.000). 

Wachtgelduitkering 

De gemeente Rotterdam betaalde in vijf jaar tijd ‘slechts’ 222.908 euro aan wachtgeld, verdeeld over zeven oud-wethouders. Dat bedrag is in de Hoeksche Waard veel hoger: 1.082.487 euro (aan 14 ex-wethouders). Die fusiegemeente betaalt daarmee het hoogste bedrag van de gemeenten rond Rotterdam, al is de hoogte van het betaalde wachtgeld van de gemeenten Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas niet bekend. Van de 355 gemeenten reageerden er 297 op de vraag welke wachtgeldbedragen ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. In totaal ontvingen ruim 1500 wethouders een wachtgelduitkering.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
9713 stemmen