Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gemeente: Gevaarlijke spanning tussen extreem links en rechts

Het stadsbestuur in Rotterdam maakt zich zorgen over de radicalisering van extreem linkse en rechtse groeperingen. In plaats van met elkaar te praten schuwen activisten geweld tegenwoordig niet.

In een rapport van de gemeente, dat vandaag is gepresenteerd, staat dat vooral ‘het alt-rightgedachtegoed voet aan de grond heeft gekregen’. Alleen al in Rotterdam zijn vier extreem-rechtse groeperingen actief. Hun acties kunnen op hun beurt tot gewelddadige tegenacties leiden van extreem links. 

Burgemeester Aboutaleb schrijft in een voorwoord bij het rapport dat de gemeente de aanpak van radicalisering verder intensiveert. De afgelopen collegeperiode was die vooral gericht op de aanpak van de radicale islam. ,, De ingewikkelde problematiek van radicalisering, (rechts-)extremisme en polarisatie vraagt om een integrale aanpak, waarin repressie en preventie elkaar aanvullen,’’ schrijft Rotterdams eerste burger.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam