Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Gemeente: 'Maak wc's in de kroeg openbaar'

De gemeente gaat horecaondernemers in de Rotterdamse binnenstad vragen hun toiletten open te stellen voor publiek. Wie meedoet, krijgt een kleine vergoeding voor onderhoud en schoonmaak. 

Het idee komt uit Duitsland, waar 'die nette Toilette' een succes is. Cafés en restaurants in steden geven met een sticker op het raam aan dat hun toiletten voor iedereen toegankelijk zijn. Deelnemende bedrijven krijgen een vergoeding van 80 euro per maand. De Duitse cafés varen er wel bij. Hun omzet is sinds de proef gestegen omdat veel toiletbezoekers na hun sanitaire stop nog iets blijven eten of drinken.

Quote

Rotterdam is zeer voortva­rend bezig om de stad toilet­vrien­de­lij­ker te maken

Bernique Tool

In Rotterdam gaat het experiment onder de naam 'de propere plees' van start. Wethouder Joost Eerdmans wil beginnen in de uitgaansgebieden bij het Stadhuisplein en de Witte de Withstraat. Hij hoopt met ongeveer 25 ondernemers in zee te gaan. Zij moeten nog worden benaderd, maar projectleider Rob Zwinkels verwacht geen problemen. ,,Dit zijn horecaondernemers die vooruit willen.''

Ondernemers die een invalidentoilet beschikbaar stellen, komen in aanmerking voor een hogere maandelijkse vergoeding. De toiletten worden via de HogeNood-app zichtbaar gemaakt.

Directeur Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting noemt Rotterdam een voorbeeld voor andere steden als het gaat om openbare toiletten. ,,Rotterdam is sinds eind 2016 zeer voortvarend bezig om de stad toiletvriendelijker en daarmee gastvrijer te maken. Daar zijn wij ontzettend blij mee.''

Buikpatiënten

Volgens de stichting telt Nederland twee miljoen 'buikpatiënten'. Een kwart van die mensen geeft aan de deur niet meer uit te gaan vanwege een gebrek aan openbare toiletten. In stadscentra zou daarom om de 500 meter een openbaar toilet moeten zijn, stelt de stichting.

Rotterdam plaatst dit jaar zeven zelfreinigende units. Vanochtend wordt er een geopend aan de Binnenrotte.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam