Volledig scherm
De scanauto van de Gemeente Rotterdam Toezicht & Handhaving. © AD

Gemeente Rotterdam controleert vanaf nu nog makkelijker op betaald parkeren

Controleurs van de gemeente hoeven vanaf vandaag niet meer van hun scooter af te stappen om na te gaan of automobilisten hebben betaald voor hun parkeerplek in de stad. Nu rijden handhavers nog achter scanauto’s aan om voertuigen te controleren. Met nieuwe software kunnen ze die controle ook uitvoeren op kantoor. 

Een proef die vandaan van start is gegaan en loopt tot volgend jaar, moet uitwijzen of de software een succes is.

Scanauto

Als een scanauto registreert dat er niet is betaald voor de parkeerplek, maakt deze automatisch foto’s die worden doorgestuurd naar de centrale. Daar beoordelen handhavers of een parkeerboete wordt uitgegeven. 

Hierdoor kunnen onveilige situaties worden voorkomen volgens de gemeente en kan de handhaving sneller en efficiënter plaatsvinden. Ook hoopt de gemeente zo sneller en meer voertuigen te kunnen controleren en zullen controleurs minder met agressie en beledigingen te maken krijgen. 

Bij twijfel rijdt er alsnog een controleur naar de auto toe, bijvoorbeeld wanneer op de foto’s te zien is dat de bestuurder nog in het voertuig zit. 

Rotterdam zet sinds 2015 scanauto’s in die in korte tijd grote hoeveelheden kentekens kunnen scannen in zones waar betaald parkeren geldt.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4243 stemmen