Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeente Rotterdam geeft een extraatje aan tieners uit arme gezinnen

De gemeente Rotterdam geeft een extraatje aan jongeren van 12 tot en met 17 jaar die opgroeien in een arm gezin. Het Jeugd-tegoed, een geldbedrag op de Rotterdampas voor kinderen van ouders met een laag inkomen, wordt verhoogd van 400 euro naar 500 euro. Dit bedrag is bedoeld voor onder andere kleding en schoolspullen. 

Door dit besluit krijgen de circa 8700 jongeren die het tegoed al ontvangen, nog vóór de feestdagen automatisch 100 euro extra gestort op hun Rotterdampas. Op die manier wil de gemeente al op korte termijn iets doen aan het financiële tekort voor gezinnen met een laag inkomen. 

Uit de Minima-effectrapportage (MER) van het Nibud blijkt dat met name Rotterdamse gezinnen met kinderen boven de 12 jaar en een laag inkomen onvoldoende te besteden hebben. De kosten voor levensonderhoud zijn voor deze gezinnen relatief hoog, net als kosten voor onderwijs en vrije tijd. Hierdoor kunnen kinderen in deze gezinssituatie minder goed meedoen op school.

Identiteitskaart

De gemeenteraad nam gisteravond ook een motie aan die het mogelijk maakt om het Jeugd-tegoed te gebruiken om een identiteitskaart te bekostigen. Jongeren hoeven dan niet zelf in de buidel te tasten, maar kunnen het bedrag op hun Rotterdampas daarvoor gebruiken. ‘Het Jeugd-tegoed moet breder ingezet kunnen worden om in de behoeftes van kinderen uit minima-gezinnen te voorzien’, schrijft de raad in de motie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam