Volledig scherm
De Raad van State oordeelt dat de milieuzone in het centrum van Rotterdam van kracht blijft. © ANP

Gemeente Rotterdam mag toch oude benzineauto's weren

UpdateDe gemeente Rotterdam mag naast gedateerde diesels ook oude benzineauto's weren. De Raad van State bepaalde vandaag dat de Rotterdamse milieuzone weer volledig van kracht is. Hoe lang, dat is echter de vraag want de politieke partijen die nu bezig zijn met de vorming van een nieuw stadsbestuur, hebben onder druk van de VVD afgesproken om de milieuzone 'gefaseerd af te bouwen'.

Een groot aantal eigenaren van oudere benzineauto's ging eerder tegen de milieuzone in beroep bij de rechtbank Rotterdam. Die draaide vorig jaar juni het verbod op oude benzineauto's terug. De rechter oordeelde dat de voordelen van het weren van deze auto's uit het centrum niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren van die oldtimers. Het verbod op oude dieselauto's liet de rechtbank wel in stand.

Het Rotterdamse gemeentebestuur ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep en krijgt nu dus gelijk. Naar het oordeel van de Raad van State heeft het gemeentebestuur de ruimte voor zijn eigen keuzes bij het nemen van een verkeersbesluit. De Afdeling bestuursrechtspraak vindt dat het gemeentebestuur alle belangen goed heeft afwogen en dat 'de nadelige gevolgen van de milieuzone niet onevenredig zijn in verhouding met de daarmee te dienen doelen'.

,,De uitspraak van de Raad van State geeft een bevestiging van ons beleid om de luchtkwaliteit in de Rotterdamse binnenstad te verbeteren'', zegt wethouder Adriaan Visser van mobiliteit en duurzaamheid. ,,Het is zaak het vonnis eerst zorgvuldig te bestuderen en de gevolgen in kaart te brengen. Het college zal hierover zo snel mogelijk de gemeenteraad en alle betrokkenen informeren.'' Dan wordt ook bekend per welke datum benzineauto's van vóór 1992 in de binnenstad worden beboet.

Zeer teleurgesteld

De Stichting Rotterdamse Klassiekers is 'zeer teleurgesteld' over de uitspraak van de Raad van State. ,,We snappen dat de rechtbank zegt dat de gemeente een verkeersbesluit mag nemen, maar het weren van oudere auto's draagt niet bij aan een betere luchtkwaliteit'', zegt Sander Jongerius. ,,De uitspraak is dus spijtig voor alle Rotterdammers.''

De stichting verwacht bovendien dat de uitspraak wordt ingehaald door de tijd. Zo eist de ANWB dat de verschillende steden in Nederland dezelfde milieuzones nastreven zodat de automobilist weet waar hij aan toe is. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat twitterde gisteren bovendien dat ze voor het zomerreces met een nieuwe blauwdruk voor alle milieuzones in Nederland wil komen. Zo mogen oudere benzineauto’s nu Rotterdam niet meer in, maar in andere steden met een milieuzone mogen ze wel rijden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam