Volledig scherm
De gemeente Ridderkerk neemt het beheer van zwembad De Fakkel en de andere sportaccommodaties over. © Qphoto

Gemeente vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor veiligheid zwembad De Fakkel

De gemeente Ridderkerk kan het verbeteren van de veiligheid in zwembad De Fakkel volgend jaar zelf voor zijn rekening nemen. Alle sportaccommodaties vallen dan namelijk weer onder het beheer van de gemeente. 

Sinds april 2018 is de stichting Sport en Welzijn verantwoordelijk voor zwembad, sporthallen en sportparken, maar vanwege nieuwe fiscale regelgeving stopt de gemeente met het uitbesteden van het beheer. Het contract liep nog tot eind 2023. De 39 medewerkers behouden hun baan.

In zwembad De Fakkel ging het eind juni flink mis. Jongeren klommen over een hek het al volle buitenbad binnen, dronken alcohol en gingen met elkaar op de vuist. In juli werd er een badmeester geslagen. Burgemeester Anny Attema dreigde het zwembad te sluiten als de veiligheid niet per direct zou verbeteren. 

Hogere hekken

Het zwembad nam ook maatregelen. Zo kwam er prikkeldraad in de hekken en was er meer toezicht op warme dagen, maar Sport en Welzijn had niet voldoende geld om maatregelen te nemen als bijvoorbeeld het verhogen van de hekken en de invoering van een pasjessysteem. De gemeente mocht financieel alleen niet (extra) bijspringen, omdat ze dan de aanbestedingsregels zou overtreden.

Volgens een woordvoerder is de situatie in het zwembad niet de reden voor het terughalen van het beheer naar de gemeente. Het heeft vooral te maken met nieuwe, landelijke regelgeving, waardoor Sport en Welzijn geen btw meer mag verrekenen. ,,Dat drukt op de exploitatie van de sportaccommodaties.’’ De gemeente mag Sport en Welzijn daarvoor niet compenseren.

De woordvoerder kan niet zeggen of de gemeente nu meer geld gaat steken in de veiligheid van het zwembad. ,,Daarvoor is dit nieuws nog te vers.’’ Ridderkerk wil een nieuwe rechtsvorm, waarschijnlijk een overheids-bv oprichten, waarin het beheer van de sportaccommodaties wordt geregeld.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam