Volledig scherm
Patronen. © Privé

Gemeente waarschuwt jongeren voor lachgas

De gemeente Rotterdam gaat ouders en kinderen waarschuwen voor de gevaren van lachgas. Alle Rotterdamse scholen krijgen een lespakket met informatie over de risico's van de populaire slagroompatronen.

Quote

Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan, daarom maken we ons zorgen

gemeentewoordvoerder

Het is een trend: het gas uit een slagroompatroon in een ballon spuiten en dat inademen. Jongeren die dat doen ervaren een roes die maar een paar seconden aanhoudt. Dat kan onschuldig lijken, maar het gebruik brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee. Daarom is de gemeente Rotterdam een campagne gestart om ouders en kinderen daarvoor te waarschuwen. 

Samen met YOUZ, gespecialiseerd in jongeren en verslaving, heeft de gemeente een lespakket opgesteld dat binnenkort naar alle Rotterdamse scholen wordt gestuurd. De informatie is voor zowel basisscholen als voor middelbare scholen bedoeld. ,,Met dat lespakket kunnen leraren de scholieren in een uur tijd de gevaren van lachgas uitleggen", licht een gemeentewoordvoerder toe. ,,Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van lachgas, maar juist daarom maken we ons zorgen. Zolang er geen duidelijkheid is, moet je er voorzichtig mee zijn."

De slagroompatronen die in groten getale bij speelplaatsen, in parken en rondom uitgaansgelegenheden in Rotterdam worden gevonden, verraden de populariteit ervan. ,,Onze reinigers treffen de patronen overal op straat aan", zegt een woordvoerder van Stadsbeheer. ,,Eigenlijk op alle speel- en hangplekken. Ze liggen bijvoorbeeld ook veel bij Tropicana en de Shell aan de Maasboulevard."

Bij langdurig gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging optreden, omdat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Ook kunnen de longen, lippen, neus en stembanden van jongeren die het gas inademen bevriezen. De gemeente waarschuwt ook voor gehoorschade, het risico op stikken en onvruchtbaarheid. Door het gebruik van lachgas kan ook zuurstoftekort optreden wat leidt tot duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam