Gemeente waarschuwt voor websites uit Boos-aflevering, die woningzoekenden voor geld ‘helpen’
Woningzoekenden hebben soms alles over voor het bemachtigen van een huis. Particuliere bedrijven spelen daar handig op in, door tegen hoge bedragen te helpen bij het aanvragen van een urgentieverklaring. De gemeente Rotterdam waarschuwt sinds vrijdag voor zulke praktijken.
Nikki CatlenderLaatste update:02-03-22, 10:49
Het gaat onder meer om de websites mijnurgentie.nl en urgentiewoning.nl. Die beloven tegen betaling van 110 euro te helpen bij de aanvraag van een urgentieverklaring. Daarmee kan iemand in een noodsituatie, zoals mishandeling, een afgebrand huis of een medische reden, sneller aan de beurt komen voor een sociale huurwoning. De aanvraag voor zo’n urgentieverklaring kost in Rotterdam echter maar 35 euro, voor mensen met een medische reden is dat 85 euro.
Het is kwalijk dat websites geld vragen voor hulp en informatie
Woordvoerder gemeente Rotterdam
In meerdere afleveringen van het programma Boos van presentator Tim Hofman was vorig jaar al te zien hoe woningzoekenden 110 euro neerlegden voor zo’n aanvraag. Zij zagen hun geld nooit terug. Hofman ging onder meer met gedupeerden langs bij die bedrijven, die in handen van dezelfde eigenaar bleken te zijn.
‘Kwalijk’
Het is ‘kwalijk dat websites geld vragen voor hulp en informatie’, zegt de woordvoerder van de Rotterdamse woonwethouder Bas Kurvers. Die informatie is namelijk gratis te verkrijgen bij woningcorporaties. ,,Dat bespaart de woningzoekende al zo’n 100 euro. Bij de corporatie wordt ook een inschatting gemaakt of het zin heeft om een urgentieaanvraag in te dienen. Dat laatste kan dan opnieuw 35 euro schelen, want ook voor een kansloze aanvraag moet een woningzoekende betalen.”
We hebben geen bevoegdheden om dergelijke bedrijven een halt toe te roepen
Woordvoerder gemeente Rotterdam
Bij de gemeente Rotterdam zijn geen klachten binnengekomen. Wel staat op de gemeentewebsite nu een waarschuwing: ‘vraag géén urgentieverklaring aan via een extern bureau’. Verder dan een waarschuwing gaat de gemeente niet, omdat ze ‘geen tot weinig eigen mogelijkheden of bevoegdheden heeft om dergelijke bedrijven een halt toe te roepen’. De gemeente schrijft niet samen te werken met zulke bureaus.
‘Anti-beleid’ In een reactie laat UrgentieWoning weten dat het van mening is dat gemeenten een ‘anti-beleid voeren'. ,,Ze willen dat mensen zo min mogelijk urgentieverklaringen indienen terwijl dit een wettelijk recht is.” Volgens het bedrijf wordt een aanvraag snel als kansloos bestempeld.
Het bedrijf zegt vaak te zien dat mensen die zelf een aanvraag indienen, worden weggestuurd door de woningcorporatie/urgentiesommissie/Gemeente. ,,MijnUrgentie zorgt er in ieder geval dat die aanvraag wel in behandeling wordt genomen en komt op voor de rechten van de woningzoekenden.”
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.