Volledig scherm
De Ayasofya-moskee zit sinds 2014 in het schoolgebouw aan de Jan Kobellstraat. © AD/Antti Liukku

Gemeente wil Turkse moskee ontruimen

De gemeente Rotterdam toont zich voor de tweede keer in korte tijd onverbiddelijk tegenover een Turkse organisatie. Het stadsbestuur wil het tijdelijk onderkomen van de Ayasofya-moskee in Delfshaven ontruimen, wat betekent dat honderden moskeebezoekers op straat komen te staan.

De moskee, verbonden aan de conservatief-nationalistische beweging Milli Görüs, heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en tekent beroep aan tegen de voorgenomen ontruiming. De gemeente laat weten te wachten tot de rechter uitspraak heeft gedaan.

Wethouder Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) toont zich evenwel onverbiddelijk. De moskee maakt ‘onrechtmatig’ gebruik van het tijdelijk onderkomen, een oud schoolgebouw, omdat de huurovereenkomst is beëindigd op 1 juli. De huur is al meerdere keren verlengd, maar nu is dat niet meer mogelijk. ‘Het staat haaks op de geplande ontwikkeling van woningen’, aldus de wethouder.

Verbouwing

Quote

We moeten wel in beroep gaan, we hebben geen andere plek

Mustafa Asmaz

Het brengt de Ayasofya-moskee, opgericht in 1990 en met 950 leden, in een lastig parket. Sinds 2014 zijn ze gevestigd in het schoolgebouw omdat hun moskee aan de Mathenesserdijk grondig wordt verbouwd. Dat zou twee jaar duren, maar het door tegenslag geteisterde project is flink uitgelopen. 

,,Wij zijn vrijwilligers en zo’n verbouwing is een hoop werk. En afgelopen april ging onze aannemer failliet. We hopen dat onze moskee in december klaar is’’, zegt bestuurslid Mustafa Asmaz. ,,Zonde dat het zo loopt. Het gaat eigenlijk maar om vier maanden. We moeten wel in beroep gaan, we hebben geen andere plek.’’

Vanuit de raad is er verbazing over het optreden van de wethouder. PvdA en Nida roepen op tot het vinden van een oplossing. Het CDA vindt dat de gemeente in elk geval verplicht is een nieuw tijdelijk onderkomen te zoeken.

Kocatepe

Vorige week lag de gemeente nog in de clinch met een andere Turks-Rotterdamse organisatie. De voetbalclub Kocatepe werd op straat gezet omdat er lang geen huur was betaald. De gemeente laat weten dat het toeval is. ,,Deze twee zaken staan helemaal los van elkaar.’’

Wel heeft wethouder Adriaan Visser (D66) vorige week gezegd dat de Waterfrontfraude ‘deels’ meespeelde in de maatregelen tegen Kocatepe. ,,We zijn sindsdien gevoeliger voor partijen die de huur niet betalen. Dat geldt voor alle partijen met wie we zaken doen.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam