Volledig scherm
De commerciële jachthaven van Hellevoetsluis in de vesting klaagt al jaren over de te lage ligplaatstarieven van de gemeente. © Gemeente Hellevoetsluis

Gemeenten moeten nu echt stoppen met lage ligplaatstarieven

Gemeenten moeten stoppen met het aanbieden van zeer goedkope ligplaatsen in hun jachthavens. Ze mogen wel concurreren met commerciële jachthavens, maar moeten dan wel alle kosten doorberekenen in de prijs. 

Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in een al jaren slepende juridische procedure over te lage ligplaatstarieven in Hellevoetsluis. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde drie jaar geleden al dat Hellevoetsluis de wet overtrad door niet alle kosten door te berekenen aan booteigenaren die een plekje huurden in de gemeentelijke jachthavens. Hierdoor ondervond de commerciële jachthaven in deze stad oneerlijke concurrentie.

Hellevoetsluis was het hier niet mee eens. De gemeente vond dat sommige kosten niet hoefden te worden doorberekend en stapte naar de rechter in Rotterdam. Die stelde de ACM echter in het gelijk. De gemeente ging hiertegen in beroep, maar wordt nu dus voor de derde keer teruggefloten. Deze uitspraak is onherroepelijk. Er is dus geen beroep meer mogelijk.

Waakhond

De juridische procedure werd met veel belangstelling gevolgd door gemeenten in heel Nederland, die ook lage ligplaatstarieven hanteren. De uitspraak betekent immers dat zij hun tarieven nu moeten verhogen. 

Volgens de ACM geldt de uitspraak niet alleen voor jachthavens, maar alle economische activiteiten van overheidsorganen. Verder staat volgens de waakhond van de overheid vast dat gemeenten die economische activiteiten verrichten ook moeten bewijzen en onderbouwen dat zij alle kosten in rekening brengen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam