Volledig scherm
Plaswijckpark geeft korting op stakingsdag. © Jan de Groen

Genoeg te doen tijdens lerarenstaking

Dinsdag niet naar school door de staking? Kinderen hoeven zich niet te vervelen want er is volop leuks te doen! 

Nu de meeste basisscholen dinsdag gesloten zijn omdat de leraren staken, hebben veel kinderen zomaar een extra vrije dag. En zij hoeven zich niet te vervelen: culturele instellingen werpen zich massaal op om hen te vermaken.

Zo heb je normaal op een doordeweekse ochtend of middag als kind niks te zoeken in de bioscoop, maar dinsdag wél. Cinerama en Pathé in Rotterdam en Arcaplex in Spijkenisse vertonen in verband met de staking de ene na de andere jeugdfilm.

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam denkt: als kinderen vrij zijn van school, laat óns hen dan iets leren. Daarom mogen dinsdag alle kinderen tot 15 jaar gratis naar binnen en meedoen aan speciale rondleidingen.

Volwassene

In het Stedelijk Museum in Schiedam hebben kinderen altijd al vrij entree maar tijdens de stakingsdag geldt dat voor elke tweede volwassene ook. De kunst is te bewonderen vanaf het moment dat de meeste scholen normaal beginnen: 8.30 uur.

De miniatuurwereld van Miniworld aan het Weena is normaal gesloten op dinsdag, maar gaat speciaal voor de staking toch open en al vanaf 10.00 uur. Daarnaast: de eerste vijftig kinderen die de Kunsthal bezoeken, krijgen een gratis kattenposter.

Ook het Plaswijckpark heeft een speciaal staak-aanbod: op elk toegangskaartje twintig procent korting en bij koffie met gebak is elk tweede of derde kopje voor de ouders, grootouders of oppassen gratis. Voor wie zin heeft in lichaamsbeweging: trampolinepark JumpXL in IJsselmonde gaat al om 11.00 uur open, in plaats van pas na schooltijd.

En op de schaatsbaan in Kralingen zijn alle schoolkinderen voor de helft van de prijs welkom.

Workshops

Verschillende instanties overwegen nog om vervangende opvang voor de hele dag te verzorgen, zoals de SKVR gaat doen. Daar kunnen kinderen dinsdag een dagdeel of zelfs hele dag terecht, zodat ouders geen vrij hoeven te nemen of een oppas hoeven te zoeken. Scholieren kunnen zich opgeven voor een workshop Atelier (met tekenen, schilderen en animatie) of Podium (met dans en muziek maken). Inschrijven kan via www.skvr.nl/lerarenstaking en de alternatieve opvang gaat alleen door als op vrijdag 17.00 uur voldoende aanmeldingen binnen zijn.

Bij de vorige lerarenstaking, op 5 oktober, hielden de grote hockeyclubs van Rotterdam speciale trainingsdagen voor honderden kinderen. Dat doen zij aankomende dinsdag niet, door de winterstop op het veld.

Mis je nog een tip voor activiteiten aanstaande dinsdag? Deel ze met de redactie van het AD Rotterdams Dagblad door een e-mail te sturen naar rd.reageren@ad.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam