Volledig scherm
Warmte uit de ovens van AVR wordt getransporteerd naar de woningen. © Daniëlle van Bergen

Geplaagd Warmtebedrijf denkt dat redding mogelijk is

Ondanks de aanhoudende stroom slechte berichten en financiële tegenvallers, hebben de twee nieuwe topmannen van het Warmtebedrijf goede hoop dat het goed komt met het milieuvriendelijke maar peperdure project. 

,,Ik kan me niet kan voorstellen we de problemen niet kunnen wegwerken, mits iedereen dezelfde kant op roeit’’, zei Hans van der Vlist, voorzitter van de raad van commissarissen. Ruud Bos, de nieuwe directeur, had soortgelijke woorden in een commissievergadering over de staat van het Warmtebedrijf. ,,Gevoelsmatig zeg ik dat we de elementen hebben om een paar stappen naar voren te zetten. Een succes te maken van het bedrijf.’’

Wel waren beiden zich rot geschrokken van de staat waarin ze het bedrijf dat 50.000 Rotterdamse woningen verwarmt met restwarmte, aantroffen. ,,De materie is nog complexer en weerbarstiger dan ik kon vernemen uit de stukken. Het is een kleine organisatie die zware dossiers met zich meezeult. Maar warmte staat op de kaart door de energietransitie. Als hier niet lukt, lukt het nergens’’, aldus Bos, die in een eerdere baan juist de kolencentrale op de Maasvlakte liet bouwen, maar inmiddels ‘wat anders in de wedstrijd zit’.

Zware bemoeienis

Van der Vlist gaf toe dat het beeld van zware bemoeienis vanuit het stadhuis klopt. Rotterdam is de grootste aandeelhouder en zit voor tientallen miljoenen vastgeklonken aan het Warmtebedrijf door leningen en contracten waarbij de stad garant staat. ,,Onverstandige contracten waarbij onvoldoende is nagedacht over de financiële gevolgen’’, oordeelde Van der Vlist. Met de overmatige stadhuisbemoeienis - een deel van het probleem - heeft hij korte metten gemaakt. ,,Aandeelhouders moeten zich gedragen.’’

Behalve een introductie van de nieuwe topmannen, was de vergadering ook bedoeld om verschillende scenario’s voor de toekomst door te spreken. Dat vond achter gesloten deuren plaats, maar duidelijk is wel dat de Rotterdamse energietransitie een grote rol gaat spelen in een eventuele redding. De hoop is dat met de ombouw van woningen van gasverwarming naar stadsverwarming er duizenden nieuwe aansluitingen bijkomen en het Warmtebedrijf eindelijk financieel rendabel wordt. De huidige 50.000 aansluitingen bieden veel te weinig inkomsten.

Een eerder reddingsplan behelst de ‘leiding over oost’, 13.000 huishoudens in Leiden verwarmen met havenwarmte. Daarvoor is ook al een contract afgesloten met Nuon dat 1 januari ingaat, maar de leiding ligt er nog lang niet. Een van de nieuwe scenario’s is toch aanhaken bij de Gasunie die een leiding naar Den Haag legt. Die warmtepijp doortrekken is wellicht goedkoper. Maar ook dan zal er flink veel geld op tafel moeten komen om het Leidse contract uit te stellen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam