Volledig scherm
Ger 'Sax' van Voorden.

Ger Sax (1947-2017), een woeste verschijning vol muzikale emotie

Hij werd geboren als Ger van Voorden, maar bekend als Ger Sax. De meest markante saxofonist van Rotterdam is niet meer.

Met zijn frappante kale kop, ruige baard en immer zwarte outfit was hij op zijn Harley Davidson een woeste verschijning in de stad. Iemand voor wie je op het eerste oog misschien liever een straatje om ging.

Hoe anders was de werkelijkheid. Ger van Voorden was aardig en goedlachs. Te lief voor de boksring, waaraan hij zijn hart verloor. Ondanks zijn aanleg voor de sport, bleef hij een amateur. Al kan dat ook aan zijn leeftijd hebben gelegen: hij was al 30 toen hij de bokshandschoenen aantrok.

In de muziek had Ger meer succes. Niet omdat hij begiftigd was met een geweldige techniek. Integendeel, Ger gold niet als een toptalent. Maar de saxofonist was leergierig en enthousiast, zijn optredens emotievol en energiek. Iemand die zo hard zijn best doet, wordt in werkstad Rotterdam al snel een held. Maar ook buiten de stadsgrenzen rees zijn ster.

Eerst als saxofonist in de Rotterdamse new wave formatie Willy Nilly, die in 1982 een legendarisch afscheidsconcert op de Euromast gaf. Daarna volgde Kiem, dat met The Moneyman een hit scoorde in Zuid-Europa en op het North Sea Jazz festival speelde.

Velen zullen hem ook kennen uit Trio Me Reet, de vaste begeleidingsband in de theatershows van Jules Deelder, die zijn saxofinist steevast aankondigde met de woorden ‘Niet lullen maar blazen’.

Vorig jaar werd bij Ger kanker bij zijn oog geconstateerd. Behandeling hielp weliswaar, maar daarna werd longkanker ontdekt en die bleek uitgezaaid. Dinsdag overleed Ger Sax, 69 jaar oud. Achterblijft zijn vrouw Annelies, die al decennia aan zijn zijde stond en met wie hij op zijn 65ste nog trouwde. Ger van Voorden wordt dinsdag in Rotterdam gecremeerd.

Volledig scherm
Ger Sax in actie samen met Benjamin Herman. © Foto AD-Rotterdams Dagblad/Cees Kuiper
Volledig scherm
New Cool Collective en Jules Deelder met links saxofonist Benjamin Herman. In het midden Ger 'Sax' van Voorden. © Paul Bergen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam