Volledig scherm
Grote drukte op de Erasmusbrug tijdens de marathon van 2017. © Archieffoto ANP

Geradicaliseerde moslim vrijuit door slordigheid Justitie

Door een 'onzorgvuldigheid' van Justitie hoeft een geradicaliseerde moslim zich niet voor de rechter te verantwoorden voor het overtreden van een gebiedsverbod. Mounir E. uit Spijkenisse (34) werd tijdens de marathon aangehouden in het centrum van Rotterdam omdat hij daar niet mocht komen.

Quote

Mounir E. kon niet weten waar hij tijdens de marathon wel en niet mocht komen

Mr. B. Nooitgedacht

Volgens de rechtbank in Rotterdam stond minister Blok (Justitie, VVD) in zijn recht toen hij E. in april verbood om zich tijdens het marathonweekend in het centrum van Rotterdam te begeven. De minister had echter verzuimd om aan te geven welke straten precies onder het centrum vallen. ,,Daardoor kon E. niet weten waar hij dat weekeinde wel en niet mocht komen'', zegt Bart Nooitgedagt, de advocaat van E. ,,En dus kan hij daarvoor ook niet worden vervolgd.''

Mounir E. heeft de twijfelachtige eer één van de eerste Nederlanders te zijn die te maken heeft gekregen met de Tijdelijke Wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding. Deze wet, op 1 maart ingevoerd, geeft de minister van Justitie de mogelijkheid een gevaarlijk geacht persoon een meldplicht, gebiedsverbod en enkelband op te leggen terwijl de betrokkene (nog) niets heeft misdaan. Een gebiedsverbod kan bijvoorbeeld gelden voor een evenement waar een gevaarlijk persoon belangstelling voor lijkt te hebben.

De naam van E. (strijdnaam Abu Samira al-Holandi) dook in 2014 op op een uitgelekte ledenlijst van terreurgroepering IS. Na een verblijf in Syrië werd hij begin dit jaar opgepakt vanwege lidmaatschap van een verboden organisatie. Vlak voor de marathon van dit jaar werd hij daarvan echter vrijgesproken. Omdat justitie intussen opnieuw signalen van radicalisering bij hem had opgepikt, legde de minister hem voor het bewuste weekeinde een gebiedsverbod op. Hij toog desondanks tóch met het ov naar Rotterdam, waar de politie hem van straat plukte.

Twijfels
Advocaat Nooitgedagt, die het pakkket maatregelen dat Blok zijn cliënt oplegde aanvocht bij de bestuursrechter, heeft dubbele gevoelens over de uitspraak. ,,De rechter heeft geoordeeld dat het opgelegde gebiedsverbod veel beter had moet worden omschreven door de minister. De kans dat hij daar dus voor wordt vervolgd, is nihil. Wat betreft de meldplicht en enkelband: die mocht de minister wél gewoon opleggen. Ik heb daar zo mijn twijfels over. A: mijn cliënt is vrijgesproken van terrorisme, en B: die zogenaamde signalen zijn gebaseerd op zeer gedateerde informatie.''

Het ministerie van Justitie geeft toe dat het gebiedsverbod 'onzorgvuldig' is gecommunicieerd naar E. Een woordvoerder kon gisteren nog niet zeggen of de minister hoger beroep aantekent tegen de uitspraak. Ook Nooitgedagt weet nog niet of hij in hoger beroep gaat.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (42%)
  • Schouwburgplein (19%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3401 stemmen