Volledig scherm
De politie doet ter plaatse onderzoek. © MediaTV

Gerson F. die wordt verdacht van gewelddadige verkrachtingszaak De Esch had vorig jaar vast moeten zitten

Gerson F., de man die vandaag terechtstond voor de verkrachting van een studente in de Rotterdamse wijk De Esch, had vorig jaar opgenomen moeten worden in een jeugdgevangenis omdat hij zijn afspraken met de reclassering niet was nagekomen.

Zo ver kwam het echter niet; het advies van de reclassering om F. op te sluiten werd in het voorjaar opgesteld, maar er werd toen geen actie ondernomen. In juli vergreep F. (19) zich aan de studente. De jonge vrouw (die toen 20 was) raakte levensgevaarlijk gewond bij de aanval. F. wurgde haar en verkrachtte haar. Ze had een slagaderlijke bloeding door het geweld en ze moest beademd worden. ,,Ze vecht nog dagelijks tegen de gevolgen”, zei haar advocaat Nelleke Stolk.

F. werd in 2017 veroordeeld voor het wurgen van een groepsgenoot van jeugdinrichting Schakenbosch. De aanval leek op die op de studente. Hij benaderde de jongen van achteren en wurgde hem, blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Den Haag. De jongen liep blauw aan. De rechtbank veroordeelde F. tot een voorwaardelijke straf. Hij moest behandeld worden. Als hij zich niet aan de afspraken hield, moest hij drie maanden de gevangenis in. Gerson F. negeerde de afspraken met de reclassering nadat hij begin vorig jaar weer bij zijn moeder was gaan wonen.

Justitie eiste vandaag zeven jaar cel en tbs tegen F. Deskundigen hebben geadviseerd om F. volgens het jeugdrecht te berechten, omdat hij de emotionele ontwikkeling van een kind zou hebben, maar de officier van justitie vroeg de rechtbank dat advies te negeren. Ze had begrip voor het feit dat hij wellicht geholpen zou kunnen worden door een behandeling. ,,Maar aan de andere aspecten van strafrecht, vergelding en bescherming tegen de samenleving, mag niet voorbij worden gegaan.”

Gerson F. , die vanaf zijn elfde in jeugdinstellingen woonde, heeft een reeks psychische problemen. Een daarvan is dat hij iemand pijn wil doen als hij boos is. ,,Iemand moet erg veel pijn lijden voordat ik tot rust kom als ik boos ben”, zei hij bij de politie. Met zijn vriendin had hij gewelddadige seks. Hij wurgde haar tot ze het bewustzijn verloor, sloeg haar en bond haar vast. In de nacht voor de aanval op de studente was hij verdrietig en boos dat hij zijn vriendin niet kon zien.

Hij volgde de studente vanaf de Blaak naar haar huis in de Bavinckstraat. Zij was van Rotterdam Centraal op weg naar huis na een feestje. Hij had de hele nacht rondgefietst, zijn gedachten malend. ,,Ik werd boos, ik wilde iemand pijn doen. Ik had niet iemand op het oog. Het had iedereen kunnen zijn.”

De rechtbank doet op 20 juni uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6166 stemmen