Volledig scherm
© ANP

Gesprek Aboutaleb met homo-vluchtelingen

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vrijdag gesproken met een groep homoseksuele en transgender vluchtelingen die in een noodopvang in Rotterdam zit. De groep had de burgemeester een brief geschreven omdat hij tegen een aparte opvang van homoseksuele asielzoekers is.

Het gesprek van vrijdag - deels in het Arabisch gevoerd - was emotioneel, aldus een woordvoerder van de burgemeester. Aboutaleb heeft daarin aangegeven het diep te betreuren wat de vluchtelingen in hun vaderland hebben moeten meemaken maar ook wat ze hier in Nederland hebben meegemaakt.

Onacceptabel noemde hij de bedreigingen waaraan de vluchtelingen in ons land bloot hebben gestaan. Dat is ook een onjuist beeld van hoe Nederland is. 

Zeer positief 
De asielzoekers ervoeren het gesprek als zeer positief, aldus Sandro Kortekaas, die namens de organisatie LGBT Asylum Support de asielzoekers begeleidt. ,,Voor hen was het een moeilijke stap om met een ambtsdrager te praten, dat is in hun land van herkomst zeer ongewoon.''

De groep verhuisde naar Rotterdam vanuit het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. Daar hadden ze, zo zeggen ze, last van intimidatie, discriminatie en geweld.

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (45%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (35%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
3882 stemmen