Volledig scherm
© ANP

Geweldsmeldpunt krijgt dikke onvoldoende

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) , het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, krijgt van de Inspectie Jeugdzorg de dikste onvoldoende van heel Nederland.

Quote

Ik wil wel benadrukken dat meldingen waarbij acuut gevaar dreigde, altijd direct zijn opgepakt

Wianne Brandt

Het duurt te lang voordat vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld worden beoordeeld, vervolgens duurt het te lang voordat het gezinsonderzoek start en daarna laat het toekennen van hulp te lang op zich wachten. Ook bouwen medewerkers de dossiers niet altijd goed op en laten ze steken vallen in de nazorg. Dat blijkt uit een vandaag verschenen inspectierapport, waarin VTRR en Hollands Midden onderaan bungelen.

VTRR is sinds 2015 het officiële meldpunt voor burgers en professionals met zorgen over kindermishandeling en huiselijk geweld. Vorig jaar kreeg VTRR al een tik op de vingers van de inspectie. Ze moet haar werkwijze verbeteren, maar wordt niet onder toezicht gesteld.

Eindverantwoordelijke Wianne Brandt noemt het oordeel 'heel vervelend'. ,,Het is niet goed, dat erken ik. Ik wil wel benadrukken dat meldingen waarbij acuut gevaar dreigde, altijd direct zijn opgepakt."

Zoveelste deuk
Brandt baalt van de zoveelste deuk in het imago van het meldpunt. In maart was de Kinderombudsman ook al uiterst kritisch. ,,Ik snap dat mensen negatief denken over Veilig Thuis, het ís ook frustrerend als je het gevoel hebt dat je zorgen niet serieus genomen worden. Maar dat worden ze wél. Alleen niet altijd snel genoeg."

Zo stonden in september ruim 250 zaken op de eerste wachtlijst: meldingen die nog niet zijn beoordeeld. Dat zijn er nu nog 13. Op de tweede wachtlijst - meldingen waarvan is vastgesteld dat ze moeten worden onderzocht - stonden in het najaar meer dan 100 zaken. Dat zijn er nu nog 28. ,,Dit is de meest kwetsbare wachtlijst", zegt Brandt. ,,Dit zijn gezinnen die hulp nodig hebben maar nu nog niet krijgen." Daarnaast zijn er nog 90 huishoudens die zijn onderzocht maar niet binnen de wettelijke termijn van 10 weken hulp krijgen.

Omdat VTRR weet dat dit anders moet, werkt ze sinds februari op een andere manier. Dat betekent: meer directe verwijzingen naar het wijkteam, meer begeleiding en minder onderzoeken. Dat scheelt tijd en mankracht bij het meldpunt, met kortere wachtlijsten als gevolg. Brandt: ,,Wij stelden veel vaker een onderzoek in dan andere Veilig Thuis-regio's. Dat verklaart een deel van de inspectieconclusies."