Volledig scherm
PREMIUM
Marijke Nijboer: ,,Ik pleit voor terughoudendheid bij het uit huis plaatsen van kinderen.'' © Frank de Roo

'Gezin leefde in soort hol in één kamer, op één matras'

ProbleemgezinVijf jaar lang kijkt Marijke Nijboer mee achter de deur van een probleemgezin, waar de gezinsleden met z'n vieren op één matras slapen en weken leven op brood en melk. Ondanks veel hulp moeten de zoontjes naar een pleeggezin.

Wat hebt u onthouden van die eerste keer, dat u als freelancejournalist bij Martina, Stefan en hun twee zoontjes over de vloer kwam?

,,Ik besefte: Ik ben nu van mijn bevoorrechte leven in een totaal andere wereld terechtgekomen. Het gezin leefde alleen in de voorkamer. Ze hadden een soort hol gemaakt, met vuilniszakken voor de ramen en midden in de kamer het grote matras. Daar aten ze, sliepen ze, speelden ze computergames. De jongste was drie maanden oud, een dik boeddhaatje. Zijn broertje was één jaar. Overal stonden glazen, zuigflessen en lagen dichtgeplakte luiers. De kachel stond op 23 graden. Het rook niet fris.''

 1. EUR neemt maatregelen: verdachte seksueel geweld volgt op andere dagen college
  PREMIUM

  EUR neemt maatrege­len: verdachte seksueel geweld volgt op andere dagen college

  De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft maatregelen getroffen, zodat studente Cece Dao (21) niet meer geconfronteerd wordt met de man die haar seksueel belaagd zou hebben. Toen de van oorsprong Vietnamese studente na een uitwisseling vorige maand terugkwam op de universiteit, bleek ze tot haar grote schrik bij dezelfde verplichte lessen te zijn ingedeeld. Er is nu gezorgd dat zij en de man op andere dagen colleges volgen.
 2. Man (22) die openhartoperatie op straat kreeg na steekpartij Club Vibes, maakt het beter

  Man (22) die openhart­ope­ra­tie op straat kreeg na steekpar­tij Club Vibes, maakt het beter

  De 22-jarige man die op 29 december vorig jaar bij een steekpartij bij Club Vibes zwaargewond raakte maakt het beter. Dat meldt zijn advocaat. Hij werd samen met vier vrienden die zaterdagochtend bij het verlaten van de Rotterdamse discotheek geslagen en met scherpe voorwerpen gestoken. Het 22-jarige slachtoffer kreeg op straat een openhartoperatie. Hij was vandaag bij de zitting tegen de verdachte aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam