Op dit moment is er nog maar één drive-thru van de GGD waar drie automobilisten tegelijkertijd getest kunnen worden. Steeds meer groepen kunnen hier terecht, maar vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich op afspraak laten testen.
Volledig scherm
Op dit moment is er nog maar één drive-thru van de GGD waar drie automobilisten tegelijkertijd getest kunnen worden. Steeds meer groepen kunnen hier terecht, maar vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich op afspraak laten testen. © Sanne Donders

GGD: Vijf corona-teststraten in Rotterdamse regio op 1 juni klaar

Op vijf plekken in de regio komen teststraten, zodat wie klachten heeft die passen bij het coronavirus vanaf juni in de buurt een monster kan laten afnemen. De GGD richt zich op 1 juni, zodat het meer testen samenvalt met het versoepelen van tal van coronamaatregelen. Zo mogen vanaf Tweede Pinksterdag restaurants, terrassen en musea weer open.

Vanaf juni moeten er in het uiterste geval dagelijks in heel Nederland 30.000 tests uitgevoerd kunnen worden. Een ‘enorme klus‘, zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond. Zeker ook voor de GGD Rotterdam-Rijnmond, die een van de regio's is met de meeste inwoners van Nederland.

De Rotterdamse GGD werkt eraan om op 1 juni op vijf locaties testraten klaar te hebben,waar regiogenoten met klachten terecht kunnen. Iedereen kan zelf direct -zonder tussenkomst van een arts- een afspraak maken, zo zei De Jonge bij de persconferentie. Nu is er nog een verwijzing van de bedrijfsarts bij werknemers of huisarts bij bijvoorbeeld mantelzorgers nodig. De uitslag zou na een dag moeten komen. Wie zich op dit moment laat onderzoeken, hoeft niets te betalen.  

Auto

De GGD wil het liefste dat mensen met klachten met de auto komen. Zij hoeven dan alleen hun portier te openen als de medewerker –die handschoenen en een schort aan heeft en een mondkapje en bril op- de wattenstaafje in neus en keel steekt.

Voor wie lopend of op de fiets komt, is er ook een mogelijkheid. Het openbaar vervoer is geen goed idee voor wie klachten heeft die corona doen vermoeden. Wie niet naar de teststraat kan komen, bijvoorbeeld omdat die te ziek is, krijgt bezoek van de GGD aan huis. Er is een speciaal bemonsterteam.

Drive-thru

Bij het Topsportcentrum Rotterdam naast de Kuip is al zo’n drive-thru waar drie automobilisten tegelijkertijd terecht kunnen. Dit aantal is uitgebreid, nu meer groepen zich kunnen laten onderzoeken. Sinds maandag kunnen onder andere ook mantelzorgers, brandweerlieden, agenten, thuishulpen en ov-medewerkers terecht. Eerder waren onder meer zorgpersoneel, leerkrachten en anderen die met kinderen werken welkom. 

Quote

Indien nodig kan er dus snel worden opge­schaald. Hierbij hebben we ook oog voor de mensen die niet in Rotterdam wonen.

GGD

Een van de vier nieuwe locaties komt ergens in Rotterdam-Noord. Drie andere komen in de regio. Waar kan de GGD nog niet zeggen, maar de nieuwe plekken zullen voor 1 juni rond en operationeel zijn, zo is de belofte. ,,Indien nodig kan er dus snel worden opgeschaald. Hierbij hebben we ook oog voor de mensen die niet in Rotterdam wonen.’’

Genoeg capaciteit

De drive-thru in het Topsportcentrum was tot en met zondag 1779 regiogenoten werden getest.
Volledig scherm
De drive-thru in het Topsportcentrum was tot en met zondag 1779 regiogenoten werden getest. © Sanne Donders

Wachtlijsten zijn er nooit geweest voor een test, zo stelt de GGD. In 41 dagen tijd lieten 1779 regiogenoten zich bij de drive-thru testen, waarvan er 287 daadwerkelijk corona bleken te hebben. Dit is zo’n een op de zes. De GGD heeft ook nog twee testcampers, die naar zorginstellingen en scholen kan rijden. 

Met name van zorgpersoneel werden echter ook bij de laboratoria van ziekenhuizen monsters onderzocht, of bij het lab Star MLD. Bij dit laatste lab waren er meer dan duizend positieve testen. De teller voor het hele verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad staat op 4784 positieve testen (+177 in een week tijd), 1087 ziekenhuisopnames (+48) en 593 sterfgevallen (+32).

Brononderzoek

Na het testen volgt bron- en contactonderzoek. Hoe meer testen, hoe meer positieve testen, zo is de verwachting. Ook hier zijn vele mensen voor nodig. Het Rotterdamse college noemt dit opschalen ‘een grote uitdaging’. is. Eerder werden al co-assistenten, verpleegkundigen en artsen ingezet om uit te vinden met wie een coronapatiënt allemaal contact had gehad.

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam