Volledig scherm
Giovanni van Bronckhorst staat op 2 oktober in het Oude Luxor. © Dennis Wielders

Giovanni van Bronckhorst blikt in het Luxor terug op zijn leven

Giovanni van Bronckhorst praat op 2 oktober in het theater over zijn carrière als voetballer en trainer. De lezers van het AD kunnen erbij zijn.

Quote

Het is leuk om inzicht te geven in de dingen die mensen normaal niet van mij zien

Giovanni van Bronckhorst

Het wordt een avond voetbalgeschiedenis in het Oude Luxor: Van Bronckhorst haalt samen met bekenden uit de voetbalwereld herinneringen op aan zijn tijd als speler en als trainer. Jan Dirk Stouten, oud-Feyenoordverslaggever bij RTV Rijnmond, praat de avond aan elkaar.

,,Ik had met Jan Dirk al een paar jaar het idee om dit te gaan doen", vertelt Gio. ,,Nu is het een moment, met het 5-jarig bestaan van mijn Foundation en het kampioenschap dat we net hebben binnengehaald met Feyenoord."

Een goed gesprek met Giovanni van Bronckhorst is geïnspireerd door In de hoofdrol, het populaire televisieprogramma van Mies Bouwman uit de jaren 60, 80 en 90 in de vorige eeuw: de hoofdgast staat centraal, bekenden en vrienden komen langs om verhalen over hem te vertellen. Recht uit Rotterdam (RuR), de nieuwe internetzender van Jan Dirk Stouten en Jan Smit, zendt de avond met Van Bronckhorst uit.

SV Gio
,,Het past helemaal niet bij Van Bronckhorst om in het theater te gaan zitten om over zichzelf te praten", zegt Stouten. ,,Zoals het ook niet bij hem past om een standbeeld van zichzelf op te richten, maar dat is ook gebeurd. En dat doet hij voor de Foundation." Giovanni van Bronckhorst en zijn vrouw Marieke hebben met SV Gio een sport- en leertraject opgezet waarmee ze kinderen ondersteunen.

Tot nu toe zijn nog maar een paar namen bekend van de gasten die langs komen om in het Luxor over de trainer van Feyenoord te praten. ,,Willem van Hanegem komt", vertelt Van Bronckhorst. ,,En Jean-Paul van Gastel, mijn assistent trainer. En Henke Larsson, als die in de gelegenheid is. En ja, natuurlijk mag Jan Dirk me verrassen met mystery guests."

,,Ik zag dit al heel lang voor me", zegt Stouten. ,,In het theater met een dug-out op het podium en een lapje kunstgras, met een waslijn met alle shirtjes van de clubs waar Giovanni ooit gespeeld heeft. Dat begint met LMO uit Rotterdam Zuid en dat eindigt met de club waar hij voetbalde en die hij als trainer kampioen heeft gemaakt: Feyenoord."

Van Bronckhorst vindt het niet te vroeg in zijn leven om terug te blikken. ,,Met mijn spelerscarrière kun je wel een avond vullen, en over mijn werk als trainer ook, al ben ik dan nog maar twee j aar bezig bij Feyenoord. Misschien is de avond zelfs wel te kort. Het is leuk om inzicht te geven in de dingen die mensen niet van mij zien. Het is leuk om een kant te laten zien die mensen nog niet kennen."

De twee hebben met opzet niet gekozen voor een lang televisie-interview, maar voor een gesprek op het podium van het Luxor. Van Bronckhorst: ,,Het theater is toch intiemer, ook al is het voor negenhonderd man. Ik denk dat het wel iets specialer is om te doen zo."

Het artikel gaat onder de video verder.Quote

Het zal een avond zijn die me trots zal maken

Giovanni van Bronckhorst

Livemuziek
Bovendien is er ruimte voor live-muziek. ,,Wie ik zou willen hebben als ik niet op geld hoefde te letten? Ik ben fan van Bruno Mars, Adèle en Beyoncé, maar ik denk niet dat Jan Dirk dat kan regelen. Het zullen artiesten zijn waar ik me happy bij voel, die me na aan het hart liggen. Welke precies is nog niet bekend."

Het wordt geen benefiet voor SV Gio. ,,Maar we besteden natuurlijk wel aandacht aan de Foundation. Als er mensen zijn die vriend willen worden, dan is dat natuurlijk hartstikke mooi. Daar zou ik dankbaar voor zijn. Maar het is niet de insteek van de avond." Stouten: ,,De mensen die we tot nu toe benaderd hebben, werken belangeloos mee. Het geld dat overblijft gaat wel naar de foundation, maar dat is niet het hoofddoel."

Van Bronckhorst: ,,Ik verwacht een heel leuke avond in het Oude Luxor. Het zal een avond zijn die me trots zal maken."

Lezers van het AD Rotterdams Dagblad kunnen kaarten bestellen voor Een goed gesprek met Giovanni van Bronckhorst