Volledig scherm
De Toren van Babel van Bruegel wordt met een speciale camera vastgelegd. © Boijmans Van Beuningen

Google laat mensen extreem inzoomen op kunst

Google heeft dinsdag een nieuw project gelanceerd: de Art Camera. Een speciaal team heeft extreme close-ups gemaakt van bekende schilderijen, onder meer in Nederlandse musea.

Quote

Stel dat je de zes portretten van de familie Roulin door Vincent van Gogh van dichtbij wilt zien. Dat moet je naar Nederland, Los Angeles en New York

Google

De foto's zijn 1 miljard pixels groot. Daardoor kunnen mensen details zien die anders voor het blote oog verborgen blijven. Tot het kleinste vlekje verf aan toe. De kunstcamera heeft van elk schilderij duizenden scans gemaakt. Die zijn door speciale software aan elkaar geplakt voor het totale plaatje.

Een trip naar het museum is niet meer nodig. ,,Stel dat je de zes portretten van de familie Roulin door Vincent van Gogh van dichtbij wilt zien. Dat moet je naar Nederland, Los Angeles en New York. De Art Camera reist voor jou'', aldus Google.

Van Gogh
Google heeft dinsdag de eerste duizend schilderijen gepresenteerd. Het gaat om werken van onder andere Van Gogh, Weissenbruch en Berckheyde, maar ook Monet, Cézanne en Titiaan. Meer dan dertig gescande schilderijen hangen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
9050 stemmen