Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © Archieffoto Frank de Roo

'Gooi het niet meteen bij ons over de schutting'

WoonreferendumDe uitslag van het Woonreferendum heeft niet alleen gevolgen voor Rotterdam. Omliggende gemeenten vrezen dat zij worden opgescheept met woningzoekers uit de Maasstad, als Rotterdammers woensdag instemmen met de sloopplannen van wethouder Schneider.

Quote

Wij zeggen: 'kijk eerst binnen de eigen grenzen en gooi het niet meteen over de schut­ting'

Jan-Willem Mijnans (Nissewaard)
Volledig scherm
Jan-Willem Mijnans. © ONS

Dat er 'iets' moet gebeuren in Rotterdam, dat begrijpt de Nissewaardse wethouder Jan-Willem Mijnans (wonen, ONS). ,,Op Rotterdam-Zuid staan wel heel veel sociale woningen. Daar is meer differentiatie nodig.'' Maar Mijnans stelt dat er nog genoeg wijken in Rotterdam zijn waar volop ruimte is voor goedkope woningen. ,,Wij zeggen: 'kijk eerst binnen de eigen grenzen en gooi het niet meteen over de schutting'.''

Want de zorgen zijn wel degelijk dat Rotterdammers met een laag inkomen, die geen goedkope woning meer kunnen vinden, zullen uitwijken naar Spijkenisse. Dat is niet ondenkbaar, als Rotterdam nog een 20.000 sociale woningen afbreekt. ,,Die mensen moeten toch ergens heen. Maar wij hebben ook onze eigen opgave'', klinkt het.

Ook in Ridderkerk vreest het stadsbestuur dat woningzoekers uit Rotterdam de eigen inwoners zullen verdringen. ,,We willen toch ook onze eigen bewoners bedienen'', zegt wethouder Volbregt Smit (SGP). In Ridderkerk (40 procent sociale woningbouw) wordt een op de twee goedkope woningen gevuld door mensen van buiten Ridderkerk. Maar ook deze gemeente is bezig om het aantal sociale woningen terug te dringen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam