Volledig scherm
Ter ere van het veertigjarig jubileum van de glasbak staat er een gouden exemplaar voor de ingang van de Markthal. © AD

Gouden glasbak op de Binnenrotte

De glasbak bestaat vandaag exact veertig jaar. Rotterdam viert dit met een gouden exemplaar op de Binnenrotte.

Voor de ingang van de Markthal staat de gouden variant. De glasbak zal daar blijven staan tot morgenmiddag. Dan moet hij worden weggehaald vanwege de zaterdagmarkt op de Binnenrotte.

De gemeente Rotterdam viert met het gouden exemplaar niet alleen de verjaardag van de glasbak. De gemeente wil tegelijkertijd aandacht vragen voor het hergebruik van afval, ofwel de circulaire economie. In 2050 wil Rotterdam volledig circulair zijn. 

De glasbak is niet het eerste item dat goud kleurt in Rotterdam. Eind april onthulde burgemeester Aboutaleb al twee gouden hybride vuilniswagens, ook om aandacht te vragen voor het hergebruik. ,,Afval is immers helemaal geen afval, afval is goud waard. Het is een grondstof voor iets nieuws'', vertelde de burgemeester.

In 2050 wil Rotterdam volledig circulair zijn. Nu wordt in Nederland 84 procent van het glas hergebruikt. Dit begon allemaal in Den Bosch. Daar werd in het Bossche winkelscentrum Zuiderpassage in 1978 de eerste officiële glasbak van Nederland geplaatst.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam