Gouden Mossel voor gulle Van Persie en wereldverbeteraar De Kramer

videoHij heeft al veel gewonnen, maar de Gouden Mossel ontbrak nog in zijn prijzenkast. ,,Eindelijk’’, zei Robin van Persie met een knipoog toen hij het beeldje woensdag in ontvangst nam.

De voormalig voetbaltopper (36) stond niet in zijn eentje in de schijnwerpers tijdens het jaarlijkse feest van restaurant Kaat Mossel, dat werd gehouden aan boord van Spidoschip Abel Tasman. Van Persies vriend Sander de Kramer (46), wereldverbeteraar, journalist en tv-presentator kreeg ook een beeldje.

De twee hebben volgens de jury de stad op de kaart gezet met hun werk voor het goede doel. De Kramer hielp in Rotterdam honderden daklozen met het opbouwen van een beter bestaan. Ook zet hij zich in voor armoedebestrijding in Sierra Leone, waar hij met zijn Sunday Foundation honderden kindslaven uit diamantmijnen redde en scholen voor hen liet bouwen.

Artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Uitreiking Gouden Mossel 2019, Robin van Persie en Sander de Kramer © Jan Kok | Boomerang Fotografie
Quote

Het is bij mij thuis geen Robin van Per­sie-museum, maar dit beeldje komt in de woonkamer te staan.

Robin van Persie

Dat leverde hem in het Afrikaanse land de status van volksheld op. De Kramer werd in 2010 als eerste westerling gekroond tot chief. Vorige maand ontving hij de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs vanwege zijn liefdadigheidswerk. 

Van Persie zet zich sinds zijn voetbalpensioen in voor het goede doel. Hij doneerde onder meer een groot bedrag aan de Sunday Foundation, die dankzij die schenking vorig jaar een gloednieuwe school uit de grond kon stampen. Het gebouw, met de namen van Robin van Persie en zijn vrouw Bouchra op de gevel, staat middenin de jungle.

De Kramer nodigde in 2008 een voetbalelftal van Sierra Leoonse oorlogsslachtoffers uit voor een wedstrijd van het Nederlands elftal. Alle spelers waren een been verloren in de oorlog, maar desondanks was voetbal hun grote passie.

Nieuwe voetbalschoenen

Na afloop van de interland wilden de Afrikaanse gasten maar één ding: met Van Persie op de foto. De topschutter aller tijden van het Nederlands elftal nam rustig de tijd en trakteerde de eenbenige spelers bovendien op een tas vol nieuwe voetbalschoenen.

,,Foto’s van dat moment gingen heel Sierra Leone door’’, zegt De Kramer, die zijn net verkregen Gouden Mossel op ludieke wijze opdroeg aan Van Persie.

De voetballer beloofde zijn trofee, ontworpen door de Spijkenisser beeldhouwster Tineke Nusink, een mooi plekje te geven. ,,Het is bij mij thuis geen Robin van Persie-museum, maar dit beeldje komt in de woonkamer te staan.’’ 

Volledig scherm
Robin van Persie en Sander de Kramer nemen hun Gouden Mossel in ontvangst. © Sander van der Werff

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6031 stemmen