Gouden Mossel voor René van der Gijp

VIDEOVoetbalanalist René van der Gijp heeft vanmiddag de 23ste Gouden Mossel in ontvangst genomen. De Dordtenaar kreeg de prijs voor zijn nuchtere kijk op de balsport, de belangrijkste bijzaak van het leven volgens velen. Ook schrijver Michel van Egmond kreeg een Gouden Mossel. 

De Gouden Mossel wordt elk jaar uitgereikt door het Rotterdamse visrestaurant Kaat Mossel aan een Rotterdammer die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Maasstad en daardoor de stad op de kaart zet. 

De juryleden geven toe dat Van der Gijp weliswaar in Dordrecht woont, maar ze vinden hem in zijn doen en laten 'typisch Rotterdams'. De oud-voetballer schaart zich in het rijtje van Joke Bruijs, Gerard Cox, Coen Moulijn, Jorien van den Herik, Faas Wilkes, Pieter Lutz, André van Duin en Dirk Kuyt die de prijs in vorige jaren mochten ontvangen. 

Feyenoord

Voordat Van der Gijp voetbalanalist werd, speelde hij in de jeugd van Feyenoord. Hij kwam later in de eredivisie ook uit voor Sparta, PSV en sc Heerenveen. 

Voor de tweede keer in de geschiedenis kregen dit jaar twee personen een Gouden Mossel uitgereikt. Naast Van der Gijp was dat de Rotterdamse schrijver Michel van Egmond, wiens leven nauw verbonden is met dat van de oud-voetballer. 

Van Egmond schreef twee boeken over 'Gijp' en is eindredacteur van het veelbesproken tv-programma Voetbal Inside, waarin Van der Gijp wekelijks zijn visie op het (inter)nationale voetbal geeft. De schrijver valt morgen mogelijk weer in  de prijzen: hij is genomineerd voor de NS Publieksprijs voor het boek 'De wereld volgens Gijp'. 

Uitgelekt

Overigens kwam de prijs niet als een complete verrassing voor beide heren. Via het radioprogramma van Veronica-dj Giel Beelen lekte vanochtend al uit dat zij de prijs zouden krijgen.

Volledig scherm
Schrijver Michel van Egmond (L) en oud-voetballer, voetbalanalist en mediafenomeen René van der Gijp zijn dinsdag onderscheiden met een Gouden Mossel. © ANP Kippa

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6785 stemmen