Volledig scherm
Frank Migchielsen van de Laurenskerk toont een schedel uit één van de graven. © Sanne Donders

Grafveld onder de Binnenrotte

Onder de Binnenrotte in hartje Rotterdam liggen vermoedelijk de resten van een eeuwenoud kerkhof. Omdat dit gebied op de schop gaat, krijgen archeologen de kans om een aantal graven bloot te leggen. ,,We kijken er met spanning naar uit.''

Volledig scherm
De markt op de Binnenrotte in opbouw. © Frank de Roo

Het grafveld aan de oostkant van de middeleeuwse Laurenskerk is waarschijnlijk tot 1620 in gebruik geweest, stelt zegsman Fred Marree van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam.

,,Zo'n oude begraafplaats in het centrum van de stad is bijzonder,'' zegt hij. ,,De graven zijn niet meer verstoord door latere begravingen, zoals bij andere kerkhoven vaak het geval is. Wel lopen er kabels en leidingen door het gebied. We doen ondiep onderzoek, tot een meter onder de grond. Het is spannend wat er tevoorschijn zal komen.''

De opgravingen worden volgend jaar óf in 2016 gedaan in een stuk stad dat bulkt van de bodemschatten. In 1991 werden bij de aanleg van de Willemsspoortunnel twee versies van de oudste houten sluis in de Rotte, gedateerd 1270, gevonden. De bouwput van de Markthal gunde de onderzoekers zelfs een blik op Rotta, de voorloper van Rotterdam. Onder de belendende Hofdame werd een middeleeuws stuk straat, de Oppert, blootgelegd.

Het grafveld kan de archeologen méér vertellen over het leven in de prille stad. Al eerder kregen ze een preview op een klein stukje kerkhof, om te zien dat de kisten gestapeld lagen, vier bovenop elkaar. Aan de hand van skeletten en kleding van deze oer-Rotterdammers kan waardevolle informatie worden verkregen over bijvoorbeeld ziektes en afkomst.

Afdekplaten

Quote

Op de nieuwe plek markeren de stenen het kerkhof dat daar ooit lag

Frank Migchielsen

Volgens Frank Migchielsen van de Laurenskerk werd er rondom de kerk in die tijd volop begraven. ,,De armen kwam buiten terecht, de rijken binnen,'' zegt hij. Ooit lagen er 1340 afdekplaten in het historische complex, maar het overgrote deel daarvan werd vernield tijdens het verwoestende Duitse bombardement van mei 1940.

Het plan is nu om 11 opgeknapte exemplaren terug te plaatsen in een nieuwe grasstrook aan de oostkant van het gebedshuis. ,,Die lagen voor mei 1940 binnen en waren tot 2008 opgenomen in de bestrating rondom de Laurenskerk,'' licht hij toe. ,,Op de nieuwe plek markeren ze het kerkhof dat daar ooit heeft gelegen.''

Eerder werd bekend dat de stadsarcheologen onder de Binnenrotte zullen speuren naar het bovenste gedeelte van de zogenoemde Dubbele Sluis, die vermoedelijk nog deels intact in de bodem ligt. Het circa 30 meter lange, middeleeuwse complex in het Laurenskwartier bestaat uit twee grote stenen buizen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam