Volledig scherm
De veerpont Puttershoek-Zwijndrecht wordt toch niet gratis voor 55-plussers uit Binnenmaas. © Qphoto

Gratis overtochten met veerpont voor 55-plussers van de baan

De proef om 55-plussers uit Binnenmaas gratis met de veerpont de oversteek te laten maken tussen Puttershoek en Zwijndrecht gaat niet door. Na onderzoek heeft het college van Binnenmaas geconcludeerd dat het slechts een minimaal effect heeft op extra beweging voor ouderen en zo'n proef bovendien lastig uitvoerbaar is.

Het plan kwam vorig jaar op tafel na een behoefteonderzoek onder ouderen in 's-Gravendeel. Daaruit bleek dat zij meer willen bewegen en recreëren. Fietsen en wandelen zijn de populairste vormen daarvan onder ouderen.

Het college zag in een gratis overtocht met de veerpont een manier om deze groep ter wille te zijn. ,,Het betalen ervoor is nu toch een barrière voor sommige groepen'', zei wethouder Arie Mol eerder daarover. Hij hoopte ook dat ouderen hun geld op een andere wijze zouden besteden, bijvoorbeeld door vaker gebruik te maken van horeca.

Tegenprestatie

Quote

Wanneer onze inwoners buiten de regio gaan fietsen, zullen zij daar eerder geld uitgeven

college Binnenmaas

De gemeente Binnenmaas betaalt, samen met Zwijndrecht en het recreatieschap, mee aan het in stand houden van de veerpont, die wordt geëxploiteerd door Ottevanger BV. Binnenmaas wilde als tegenprestatie voor de subsidie (20.000 euro per jaar) gratis overtochten voor 55-plussers uit de gemeente. Ottevanger gaf echter aan de overtocht niet gratis te kunnen aanbieden aan 55-plussers, waarmee zowel de organisatie als de kosten volledig voor rekening van de gemeente zou komen.

Binnenmaas zou dan tickets voor overtochten moeten kopen en vervolgens verspreiden. De kosten daarvan worden geraamd op enkele tienduizenden euro's, nog los van een campagne om de regeling onder de aandacht van de ouderen te brengen.

Risico

Ottevanger heeft de gemeente ook laten weten niet te kunnen controleren op leeftijd of woonplaats. ,,Als wij kaartjes aanbieden aan 55-plussers bestaat het risico dat de kaartjes worden doorgegeven aan mensen van buiten onze gemeente en/of personen die jonger zijn dan 55'', schetst de gemeente in het onderzoek. ,,Het economisch profijt ligt buiten de Hoeksche Waard. Wanneer onze inwoners buiten de regio gaan fietsen, zullen zij daar eerder geld uitgeven.''

Bovendien blijkt uit het behoefteonderzoek dat 's-Gravendeelse ouderen financiële redenen niet vaak aanvoeren als reden om niet te gaan sporten. Gezondheidsproblemen en de zorg voor iemand anders zijn belangrijkere obstakels.

Verder is meer kunnen fietsen slechts een van de mogelijkheden om tegemoet te komen aan de wensen van de ouderen. Dat kan ook door deelname aan gezamenlijke uitstapjes te bevorderen om de eenzaamheid te verminderen, bijeenkomsten te organiseren voor ouderen en te zorgen voor goede voetpaden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

  1. Curaçao ziet een reddingsplan als in Rotterdam-Zuid wel zitten en vraagt Aboutaleb om hulp

    Curaçao ziet een reddings­plan als in Rotterdam-Zuid wel zitten en vraagt Aboutaleb om hulp

    Extra lange schooldagen voor achterstandskinderen, grondig gerenoveerde huizen, baangaranties en een team dat genadeloos zwart geld in beslag neemt: Rotterdam-Zuid heeft het, en misschien krijgt Curaçao het ook. Het Caribische eiland roept de hulp in van Rotterdam. Zo’n grootschalige miljarden kostende opknapbeurt als het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat ziet een Antilliaanse minister ook wel zitten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam