Zorgverleners in Rotterdam hoeven zich even niets aan te trekken van de parkeerautomaat
Volledig scherm
Zorgverleners in Rotterdam hoeven zich even niets aan te trekken van de parkeerautomaat © Marco De Swart

Gratis parkeren voor zorgverleners in Rotterdam

Zorgverleners kunnen tijdens de coronacrisis gratis parkeren in Rotterdam. De gemeente stelt tot tenminste 31 mei een stadsbrede parkeervergunning beschikbaar voor medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsenpraktijken en de GGD.

Quote

Doordat zoveel mensen thuis werken, is er op dit moment 30 tot 40 procent minder autover­keer in de stad. Daardoor zijn er geen files, maar ook geen parkeerpro­ble­men

Judith Bokhove, Wethouder Verkeer

De parkeermaatregel wordt ingevoerd om zorgverleners te ontzorgen, zegt verkeerswethouder Judith Bokhove. ,,Toen alle coronamaatregelen in werking traden, kreeg ik al snel een mail van een praktijkondersteuner die zieke mensen thuis test op corona. Ze was daardoor dagelijks 15 euro aan parkeergeld kwijt. Daar zijn we meteen mee aan de slag gegaan.” 

Met de maatregel wil de gemeente de reis van en naar zorglocaties en huisbezoeken bij patiënten zo makkelijk mogelijk maken. ,,Het is heel fijn dat het openbaar vervoer blijft rijden, maar door de sterke afname van het aantal passagiers rijdt het nu wel minder vaak en dat is lastig voor zorgverleners”, zegt Bokhove.

Parkeren is in Rotterdam op het moment bovendien geen probleem. ,,Doordat zoveel mensen thuis werken, is er op dit moment 30 tot 40 procent minder autoverkeer in de stad. Daardoor zijn er geen files, maar ook geen parkeerproblemen.”

Werkgeversverklaring

Sinds vanmiddag kunnen zorgverleners bij de dienst Stadsbeheer de gratis parkeervergunning aanvragen. Om ervoor in aanmerking te komen, is wel een werkgeversverklaring nodig. Die kan online worden geupload, waarna de vergunning vrijwel direct actief is. De eerste vergunningen zijn al aangevraagd en toegekend.

Hulpverleners die al een parkeervergunning hadden vanwege de spoedeisende hulp die zij bieden en onder de genoemde doelgroepen vallen, krijgen het tweede kwartaal geen factuur in de bus. Ook zij hebben in deze drukke periode recht op een tijdelijke gratis parkeervergunning.

De coronamaatregelen van de rijksoverheid zijn vastgesteld tot 1 juni. Wordt die periode verlengd, dan geldt dat ook voor het gratis parkeren voor zorgverleners.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam