Volledig scherm
Op festivals waar veel gedanst of gesport wordt, moet vanaf volgend jaar gratis drinkwater beschikbaar zijn. © ANP Kippa

Gratis water voor bezoekers van Rotterdamse festivals

Volgend jaar schenken Rotterdamse festivals waar gedanst of gesport wordt gratis water aan bezoekers. En dat gebeurt dan in een milieuvriendelijke beker, want traditioneel plastic gaat in de ban.

Dat staat in de nieuwe plannen voor festivals en evenementen die wethouder Saïd Kasmi (D66, cultuur) vandaag presenteert. De PvdA-fractie riep het gemeentebestuur vorig jaar op om gratis water op festivals te verplichten. In het Kralingse Bos en in het Roel Langerakpark maakt de gemeente water- en elektriciteitsaansluitingen die organisaties kunnen gebruiken. Met die laatste voorziening kunnen ook de stinkende en lawaaimakende generatoren uit de parken worden geweerd. Want die zijn dan niet meer nodig. 

De laatste jaren zwol de kritiek op festivals in de parken aan. Omwonenden vinden dat ze te veel overlast veroorzaken. Er is veel herrie en troep en het groen lijdt onder het grote aantal bezoekers. Om aan die klachten tegemoet te komen stelt de gemeente regels op voor festivalorganisatoren. Die worden vastgelegd in locatieprofielen. ,,Dat was eerst niet zo”, zegt Kasmi. ,,Bewust, omdat we graag veel flexibiliteit wilden. Maar als mensen bezwaar maken levert dat problemen op. Als er regels zijn weet iedereen waar hij of zij aan toe is.”

Locaties

De gemeente zoekt naar een plek waar evenementen met meer dan 25.000 bezoekers kunnen worden gehouden. Daarnaast speurt Rotterdam naar locaties voor kleinere festivals.  ,,En we kijken naar dubbel gebruik van bijvoorbeeld sportaccommodaties”, zegt Kasmi. Park de Twee Heuvels in IJsselmonde is vanaf volgend jaar ook evenemententerrein. De keuze voor die locatie past bij het idee om festivals meer over de stad te verspreiden.

Op vier plaatsen krijgen horecabedrijven op proef meer vrijheid om kleinere evenementen te organiseren. Het gaat om de Hofbogen en een deel van Hart van Zuid in Rotterdam, het strand in Hoek van Holland en het Raadhuisplein in Rozenburg. Het is de bedoeling dat die plekken mede door de evenementen wat levendiger worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
2401 stemmen