Volledig scherm
De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg komt toch niet naar Den Haag om de Kindervredesprijs in ontvangst te nemen. © AFP

Greta Thunberg komt tóch niet naar Den Haag en Rotterdam

De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg komt toch niet naar Den Haag om de Internationale Kindervredesprijs 2018 in ontvangst te nemen. Ook haar bezoek aan Rotterdam gaat niet door. Haar mediavertegenwoordiger heeft laten weten dat het niet in haar agenda past om Nederland te bezoeken. Momenteel verblijft de Zweedse in Zuid-Amerika. 

De Rotterdamse Partij voor de Dieren diende een motie in om Thunberg uit te nodigen in de Maasstad. Die werd aangenomen tijdens de raadsvergadering twee weken geleden. Alleen VVD, PVV en Leefbaar Rotterdam stemden tegen de komst van de activist. Ruud van der Velden, fractievoorzitter van de PvdD, had graag gezien dat Thunberg in gesprek had gegaan met scholieren en de Rotterdamse gemeenteraad had toegesproken. ,,Zeker met het oog op de energietransitie in de Rotterdamse haven en de aanleg van het warmtenet’’, zei hij daarover. 

De uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs leek hem een geschikt moment om Greta Thunberg ook naar Rotterdam te halen. Volgens een brief van de raadsgriffier aan de Rotterdamse gemeenteraad komt Greta Thunberg, in tegenstelling tot eerdere berichten, ook niet naar Den Haag om de Kindervredesprijs bij te wonen. Daar zou ze 20 november een prijs in ontvangst moeten nemen. 

De Zweedse Thunberg deelt de prijs met de 14-jarige Divina Maloum uit Kameroen, die zich inzet voor kinderen in delen van haar land die slachtoffer zijn van geweld. Maloum was in 2016 ook genomineerd voor de vredesprijs.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (65%)
3660 stemmen