Grijze hoofden bij speciale voorstelling Pleinbioscoop

De zitzakken werden vanmiddag even weggehaald uit de tijdelijke Kinderbioscoop bij de Pleinbios in het Rotterdamse Museumpark vanwege speciale bezoekers. Voor de eerste keer werd in de middag namelijk een film getoond voor ouderen die zorg krijgen van Humanitas.

Het is het begin van een samenwerking, die erop is gericht om verschillende Rotterdammers samen te brengen. Later dit jaar zal de Pleinbios namelijk ook films vertonen in huizen van Humanitas, waarbij de buurt welkom is. ,,We willen met film mensen met elkaar in contact brengen en groepen bereiken die niet zomaar naar de Pleinbioscoop komen’’, legt Nikki Kamps het idee achter de 'bubbelbrekers' van het evenement uit.

Gisteren lukte het al om mensen met elkaar in contact te brengen. Ook ‘gewone’ bezoekers kwamen op de film Victoria and Abdul af. Voor en na de film raakten ze met elkaar in gesprek.

Volledig scherm
De Kinderbioscoop op het terrein van de Pleinbios werd vanmiddag even omgetoverd tot ouderenbios. © Jan de Groen

Eenzaamheid

,,Het mooie is, dat dit meer is dan alleen een film kijken. Het is direct een dagje uit. Onze bezoekers keken direct hun ogen uit in het Museumpark, met het Depot in aanbouw en het nieuwe Erasmus MC’’, zegt Astrid Arts van Humanitas. ,,Maar ze gingen ook helemaal in de film om. Je ziet ze genieten en lachen. Het mooie is, dat de film ook een belangrijk thema aanstipt: Eenzaamheid.’’

Een onderwerp waar, zo merkt Arts, nog altijd een taboe is. ,,Vaak vinden ouderen het nog moeilijk er iets over te zeggen, maar het hoort bij het leven. Als je er normaal over kunt spreken, wordt het ook minder zwaar.’’

Dat is ook een wens van bezoeker Caroline van Gorkum, die in een ver ver verleden de Pleinbioscoop al bezocht. ,,Het is belangrijk om hier open over te zijn, omdat veel mensen het herkennen.’’ Ook de 76-jarige Eveline Mertens was lang geleden op de Pleinbios, toen die nog op het Schouwburgplein was. ,,Het is echt geweldig dat we dit hier zo kunnen beleven.’’

Volgende week dinsdag is nog een tweede voorstelling van Victor and Abdul. In het speciale programma van 'bubbelbrekers'van de Pleinbioscoop past ook de film van vanavond, dinsdag, The Insult. Naar deze film over de gevolgen van een simpele burenruzie mogen bezoekers gratis hun buurman of buurvrouw -de bewijzen met een envelop met adres- meenemen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam