Volledig scherm
Impressie aangepaste plan voor de woningbouw aan de Parkhaven in Rotterdam. © ERA Contour

Groen licht voor 640 woningen naast de Euromast

Een stevige meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag groen licht gegeven voor de bouw van 640 woningen aan de Parkhaven, naast het Park en de Euromast. Coalitiepartij GroenLinks was eerst nog tegen maar is toch - onder voorwaarden – akkoord gegaan.

Zesduizend handtekeningen, verzet vanuit de gebiedscommissies en vele bezwaren vanuit de directe omgeving. Een aantasting van het Park en van de Euromast, zo klonk de kritiek. Het heeft niet mogen baten. Een meerderheid van de gemeenteraad is akkoord met de bouwplannen; het initiatief van enkele ontwikkelaars kan rekenen op 27 stemmen voor en 17 tegen. 

Van de woningen zal 20 procent bestaan uit sociale huur, 30 procent uit het middensegment, 30 procent uit ‘hoger segment’ en 20 procent uit het ‘topsegment'. 

Opvallend was de positie van GroenLinks, die zich aanvankelijk tegen de plannen had gekeerd. Raadslid Astrid Kockelkoren sprak eerder nog van een ‘mooie groene plek’. ,,Heel veel bomen moeten wijken.’’ Onder druk van de coalitie is GroenLinks om. Een ‘dilemma’, zo noemde Kockelkoren het in het raadsdebat. Ze wees erop dat extra woningen broodnodig zijn. Verder eiste ze ‘dubbele groencompensatie’ elders in de stad en maatregelen om de luchtkwaliteit rond het Maastunneltracé ‘aantoonbaar te verbeteren’.

Heggetje

De draai van GroenLinks zette kwaad bloed bij de SP en vooral de Partij voor de Dieren. ,,Wat nou groencompensatie? U gaat bomen kappen! Terwijl we volop problemen hebben met klimaat en gezondheid. Zit u niet bij de verkeerde partij?’’, vroeg fractievoorzitter Ruud van der Velden van de PvdD.,,Dit is schaamgroen: hier een struikje en daar een heggetje. Nou, jullie de hebben de stad echt fantastisch vergroend’’, sprak hij cynisch.

Quote

Wat nou groencom­pen­sa­tie? U gaat bomen kappen!

VVD-wethouder Bas Kurvers toonde zich gelukkig. Hij heeft de taak om in vier jaar 18.000 woningen te bouwen en kan er spoedig 640 bijschrijven. ,,Rotterdammers vragen aan mij: schiet eens op, maak vaart met bouwen. Dat doen we met dit plan.’’ Hij zei dat er meer groen terugkomt dat er momenteel aan de Parkhaven aanwezig is.

Overigens wees de fractie van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam het voorstel af. De partij was niet tegen woningbouw op de locatie, maar vond het plan te massaal. Ook nadat de ontwikkelaars het aantal woningen iets hebben verminderd. Vooral een toren van 70 meter op de hoek van Drooglever Fortuynplein is tegen het zere been, omdat dit gebouw het zicht op de Euromast zou beperken.

Oppositiepartijen Denk en PVV waren wel voor, wat zorgde voor een ruime meerderheid.

Volledig scherm
Impressie aangepaste plan voor de woningbouw aan de Parkhaven in Rotterdam. © ERA Contour

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam