Volledig scherm
Een impressie van de Zalmhaventoren vanuit de Rotterdamse Veerhaven. © Dam en Partners Architecten

Groen licht voor toren: bewoners staken verzet

Niets lijkt de bouw van de hoogste woontoren van Nederland in Rotterdam nog tegen te kunnen houden. De bezwaren tegen het bestemmingsplan voor de 215 meter hoge Zalmhaventoren aan de Houtlaan in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier zijn door de Raad van State ongegrond verklaard. Bewoners zijn niet van plan om nieuwe procedures aan te spannen.

Quote

Het is einde oefening

Adriaan Eelkema van de bewonersstichting

Omwonenden uit het Scheepvaartkwartier en Het Nieuwe Werk die in verzet kwamen tegen de nieuwe reus in hun historische wijk, zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State. ,,We hadden gedacht op een paar punten wel te kunnen winnen. Bijvoorbeeld als het gaat om de risico’s van wind’’, zegt Adriaan Eelkema van de bewonersstichting. Omdat de Zalmhaventoren op korte afstand van andere hoogbouw wordt gebouwd, waarschuwden deskundigen dat er een windtunnel ontstaat waardoor de balkons van laatstgenoemde toren zouden kunnen afbreken.

Kleine dingen

Twee bezwaren zijn door de Raad van State overigens wel gehonoreerd: de twee zogeheten Kaantorens die naast de Zalmhaventoren komen, mogen niet hoger worden dan 70 meter. Ook moet de projectontwikkelaar ervoor zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid komt in een inpandige garage. ,,Fijn dat daar gehoor aan wordt gegeven, maar het zijn slechts kleine dingen.’’

Hoewel bewoners nog de mogelijkheid hebben om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning, die nog moet worden afgegeven, denken zij zelf dat hun kansen om de megatoren tegen te houden zijn verkeken. ,,Het is einde oefening’’, zegt Eelkema. ,,We gaan daar niet meer tegen in beroep en gaan ons nu alleen nog richten op planschadevergoedingen en het beperken van de bouwoverlast.’’

Euromast

Volledig scherm
Impressie Zalmhaventoren Rotterdam © RV

Als de plannen worden uitgevoerd zoals ze er nu liggen, wordt de nieuwe toren met afstand het hoogste punt van Rotterdam. Alleen de Euromast komt enigszins in de buurt met 185 meter, dezelfde hoogte als de ‘skybar’ en het uitkijkplatform van de Zalmhaventoren. Alle torens op de Wilhelminapier zijn bijvoorbeeld minimaal 50 meter kleiner dan de nieuwe ‘reus’. De Maastoren (bijna 165 meter), New Orleans (160 meter) en Montevideo (ruim 150 meter) halen allemaal de 200 meter niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam