Volledig scherm
De Groene Hilledijk is niet veilig genoeg. De wethouder denkt dit te verbeteren door de snelheid te verlagen, maar ook door winkeloverkappingen te slopen, want dat verruimt het blikveld. © Frank de Roo

Groene Hilledijk moet veiliger, vooral voor fietsers

Om de Groene Hilledijk verkeersveiliger te maken, vooral voor fietsers, dient deze belangrijke verkeersader op Zuid getransformeerd te worden tot 30 kilometer-zone. Dat blijkt uit een brief van mobiliteitswethouder Judith Bokhove aan de commissie. Nu mag er nog 50 kilometer per uur gereden worden.

Het is puzzelen wanneer de Groene Hilledijk op de schop kan, want voor een 30 km/u-weg moeten altijd aanpassingen worden gedaan. De gemeente wil deze klus per se combineren met het onderhoud aan de riolering. Dan hoeft de straat niet twee keer opengebroken te worden - wat weer overlast en ergernis zou moeten schelen. En kosten voor de gemeente uiteraard.

Het streven is, zo meldt een woordvoerder van Bokhove desgevraagd, om het combinatieproject deze collegeperiode af te ronden. Bij Stadsbeheer en Stadsontwikkeling zijn de koppen bij elkaar gestoken om de nog niet ingeplande rioolwerkzaamheden in deze straat 'naar voren te halen'. Voor de jaarwisseling moeten de diensten een planning hebben uitgewerkt.

Voetgangers

Volgens de wethouder is er in de buurt veel draagvlak om de snelheid op deze verkeersader te verlagen. Verder moeten in de toekomst voetgangers eenvoudiger over kunnen steken.

Overigens heeft de gemeente na onderzoek in het voorjaar vastgesteld dat er niet veel gefietst wordt op de Groene Hilledijk. 'Mogelijk is het fietsgebruik laag omdat fietsers de straat bewust mijden', schrijft Bokhove. Het aantal geregistreerde ongelukken is laag, zo weet de stadsbestuurder.

Bokhove zwengelt in de brief aan de commissie ook de discussie aan over de drukke, rommelige indruk die de Groene Hilledijk geeft. Dat heeft volgens haar 'een negatief effect op de beleving van de verkeersveiligheid'. Ze oppert overkappingen bij de winkels en de gekleurde palen te verwijderen. Dat levert de weggebruiker beter zicht op.

Op korte termijn worden al enkele bescheidener maatregelen genomen op de Groene Hilledijk. Zo worden enkele autoparkeerplekken nabij zijstraten opgeofferd ten faveure van fietsnietjes. Dit moet het zicht voor verkeer uit de zijstraten verbeteren. Ook zou in het eerste kwartaal van volgend jaar, zo zegt de woordvoerder van de wethouder, al de adviessnelheid van 30 km/u aan de verkeersdeelnemers gegeven kunnen worden. ,,Voor het aanleggen van drempels is misschien iets meer tijd nodig, maar die zijn voor de zomer ook gereed.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8016 stemmen