Volledig scherm
Bewoners van Heliport willen een groener binnenplein. © Jan de Groen

Groene make-over voor binnenplein Heliport

Bewoners van het Rotterdamse Heliport (in de volksmond 'Klein Volendam') willen dat het binnenplein waaraan zij wonen een groene make-over krijgt. ,,Beter voor regenopvang, het aanzicht, maar ook om de weerkaatsing tussen de huizen tegen te gaan."

Het vergroenen van Heliport behelst meer dan wat plantenbakken vullen en struiken in de grond zetten. Om de binnenplaats aantrekkelijker te maken, wordt een stuk van zo'n 200 vierkante meter opgeknapt. Tegels eruit, groen erin.

Met bijna 700 adressen is de wijk in Rotterdam-Noord een knus dorpje op zich. ,,,Het binnenplein is niet meer van deze tijd. Een deceptie. Iedereen woont knus in zijn eigen huis, maar buiten moet het aantrekkelijker worden'', zegt Diana Vergeer, een van de bewoners achter het buurtinitiatief.

Bewoners aan de binnenplaats hebben bovendien last van hinderlijke geluidsweerkaatsing. ,,Als mensen met elkaar praten, hoor ik dat in huis'', zegt Rob van Katwijk, die al veertig jaar in het complex woont.

Wensen

Stichting Tussentuin maakte al een eerste inventarisatie van de bewonerswensen. Onderling zijn bewoners het nog niet helemaal eens over de invulling. ,,Ik zie graag alleen lage beplanting, maar geen zitplekken voor mijn woning", vertelt schrijfster Julie van Mol

De zwangere Iris Versluis wil dat het speeltuintje op het pleintje blijft. ,,Een fonteintje lijkt mij ook mooi.'' Van haar buurvrouw Christine Fokkelman mag het speeltuintje juist wel weg. ,,Het pleintje kan een baken van rust worden. Zonder auto's en fietsen.''

De gevraagde financiële bijdrage van de gebiedscommissie Noord is leuk en aardig, maar voor Nico Meininger geldt: zien is geloven. ,,Ik word zo onderhand cynisch van de aanpak van Stadsbeheer en de gemeente bij andere projecten.''

Gajes

Voor buurvrouw Manon van Lit hebben andere zaken meer prioriteit. ,,Dat het gajes hier wordt aangepakt. Hangjongeren veroorzaken enorme overlast.''

Diana Vergeer heeft met het buurtinitiatief ook plannen voor de langere termijn. ,,We willen bijdragen aan de bewustwording over water- en klimaatproblematiek. Bewoners zien mogelijkheden om meer vierkante meters in het complex te vergroenen en water van de daken en binnenplaatsen op te vangen. We kunnen ook aangrenzende regenpijpen afkoppelen en hemelwater gebruiken in de nieuw aan te leggen gezamenlijke tuin. Dat draagt bij aan een klimaatbestendige Agniesebuurt.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam