Volledig scherm
Impressie van het nieuwe getijdenpark aan de zuidkant van het Eiland van Brienenoord. Aan de westkant groeit dit gebied nog een flink stuk. © Gemeente Rotterdam/Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling

Groene parel Eiland van Brienenoord groeit een stukje en krijgt nieuw getijdenpark

Het toch al wonderschone Eiland van Brienenoord in IJsselmonde krijgt aan de zuidkant een gloednieuw getijdenpark. Net zoals op de oostpunt van het natuurgebiedje op Zuid - deels onder de Van Brienenoordbrug - zullen eb en vloed langs het belendende Zuiddiepje vrij spel krijgen. Bovendien ‘groeit‘ het eiland aan de oostkant nog een flink stuk aan en wordt het voormalige bouwdok een fors binnenmeer.

Met de aanleg van deze natuurvriendelijke oevers worden meerdere doelen gediend, zegt een woordvoerder van het project Stadionpark. Want behalve dat deze veelgeprezen ‘groene long‘ langs de Nieuwe Maas er nog aantrekkelijker gaat uitzien, ontstaat er ook een opslag van 15.000 kubieke meter water. Dit deels als compensatie van het rivierwater dat verderop wordt opgeslokt door het nieuwe stadion van Feyenoord.

Overigens is het ‘Brienenoordplan‘ onlangs rigoureus gewijzigd, luidt de uitleg. Want eerst zou het oude bouwdok, waar ooit delen van de metrotunnel werden gemaakt,  worden verbonden met de rivier, door de sluisdeuren aan de kant van de Veranda te verwijderen. ,,In dat bouwdok foerageren vleermuizen‘’, klinkt het. ,,Die hebben stilstaand, zoet water nodig. Een perfecte plek voor deze dieren. Als we de afsluiting van het dok zouden weghalen, raken zij hun habitat kwijt. En dat willen we niet.‘’

Volkstuintjes

De initiatiefnemers creëren op verschillende plekken strandjes, die bij vloed overstromen. Door de werking van de elementen ontstaan er kabbelende kreekjes plus specifieke begroeiing, een waar eldorado voor watervogels. Verderop, ter hoogte van de volkstuintjes, komt nog een nieuw bruggetje waardoor een logische wandelroute ontstaat door dit deel van Zuid. Een van de grootste attracties wordt een stoere uitkijkpost op de oever van de Nieuwe Maas, een geschenk van baggerbedrijf Van Oord, dat aan de overkant is gevestigd.

Feyenoord City  moet zélf nog zorgen voor verdere compensatie voor het water dat bij de komst van de geplande voetbaltempel - die deels in de rivier komt - verloren gaat. Ongeveer 20 procent van die compensatie wordt in het getijdenpark op het Eiland van Brienenoord gevonden, meldt een woordvoerder van het projectbureau. Met meerdere partijen wordt gesproken over de wijze waarop aan de rest van deze ‘wateropgave‘ kan worden voldaan. In juli wordt er een Waterwetvergunning ingediend, waarin alle maatregelen zijn vastgelegd.

Eind volgend jaar wordt gestart met de werkzaamheden op het Eiland van Brienenoord. De klus moet in 2021 geklaard zijn.

Volledig scherm
De uitkijkpost op het eiland. Een geschenk van baggerbedrijf Van Oord. © Van Oord

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam