De Schiedamse bibliotheek is nu ook een ontmoetingsplaats voor de stadsbewoners.
Volledig scherm
De Schiedamse bibliotheek is nu ook een ontmoetingsplaats voor de stadsbewoners. © Fred Libochant

Groenste bieb wil nu ook de beste zijn

Bibliotheek Schiedam dingt mee naar de titel beste bieb van Nederland. De eerste groene bieb, die vorig jaar verhuisde van het Stadskantoor naar de monumentale Korenbeurs, verdubbelde daarmee het bezoekersaantal. Niet alleen met het uitlenen van boeken, de Schiedamse bieb is vooral een ontmoetingscentrum voor jong en oud.

Volledig scherm
© Fred Libochant

De Schiedamse wethouder Marcel Houtkamp noemde de verhuizing van Bibliotheek Schiedam van het toch wat saaie Stadskantoor naar de authentieke Korenbeurs, midden in het centrum van de jeneverstad, onlangs niet voor niets 'een enorm goede zet', waar heel Schiedam van profiteert.

Want door de intrek in het monumentale pand heeft de bieb de Korenbeurs teruggegeven aan de stad. Met horeca - Vol-koren -, een groene binnentuin en ruimte voor debat, lezingen en andere evenementen, is de bibliotheek meer dan alleen een plek waar mensen boeken kunnen lenen. Dat blijkt wel uit de verdubbeling van het bezoekersaantal: van 98.000 naar 173.000 in een jaar tijd.

Met een plek op de shortlist van de verkiezing 'Beste Bibliotheek van Nederland 2016/2017', hoopt directeur Theo Schilthuizen dat het niet alleen bij een nominatie blijft. ,,Ge-wel-dig'', noemt hij het nieuws. ,,Daar gaan we de komende maanden uiteraard een campagne omheen bouwen, zodat als er in september gestemd kan worden, men kiest voor ons.''

Quote

Voor het komende jaar zet ik in op 200.000 bezoekers

Theo Schilthuizen

Uitblinken
Volgens Schilthuizen is de Schiedamse bieb diepgeworteld in de jeneverstad. Niet alleen in de Korenbeurs, ook in de wijken met kleinere vestigingen in wijkcentra en straks op bijna alle basisscholen. 

Schilthuizen: ,,Opvallend is dat wij uitblinken op alle vijf de wettelijk vastgestelde kerntaken van de bibliotheek: lezen, leren, informeren, kennismaking met kunst en cultuur en debat. Daarmee onderscheiden wij ons, zo bleek toen we weer voor de komende vijf jaar gecertificeerd werden. Terwijl landelijk sprake is van terugloop in aantallen, heeft de bieb in de Korenbeurs meer bezoekers, meer leden en stijgende uitleencijfers. Met als oorspronkelijke functie de handel in graan, mout en haver voor de jenever, is de Korenbeurs nu een handelsplaats aan kennis, informatie en ontspanning.''

Onverzadigbaar
Maar Schilthuizen is onverzadigbaar en wil meer. ,,Voor het komende jaar zet ik in op 200.000 bezoekers'', zegt hij het zelfverzekerd. De Goudse bibliotheek, die werkt met een vergelijkbaar concept, geldt daarbij als het voorbeeld. ,,Hier is het bezoekersaantal bijna verviervoudigd. Dat is ook in Schiedam mogelijk, zolang we maar kwaliteit blijven bieden.''

Naast Schiedam, zijn ook de bibliotheken van Alphen aan den Rijn, Den Helder, Oosterhout, Wijchen en Winschoten genomineerd. De komende maanden brengen mystery guests een bezoek aan alle genomineerden. Eind dit jaar, of uiterlijk begin 2017, is de winnaar bekend.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam