Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Groep mbo-studenten misbruikt studiefinanciering

UpdateEen groep studenten in het mbo maakt misbruik van studiefinanciering. Dat constateert de gemeente Rotterdam. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker laat uitzoeken hoe groot deze groep is.

Quote

Het is niet slim van die jongeren. Nogal dom zelfs

Woordvoerder

Wethouder Hugo de Jonge maakt zich zorgen over mbo-leerlingen die zich uitsluitend inschrijven voor opleidingen vanwege de studiefinanciering, zegt een gemeentewoordvoerder. De studenten zouden zo elke maand ruim 800 euro op hun rekening krijgen, zonder lessen te volgen. 

De jongeren moeten het geld later wel weer terugbetalen als ze hun opleiding niet afronden. Voor de studenten zou het op korte termijn voelen als gratis geld. Om hoeveel studenten het precies gaat, is niet bekend.

,,Het is niet slim van die jongeren. Nogal dom zelfs. Want ze lopen in de toekomst een keer tegen de lamp. Maar ze denken alleen maar aan vandaag, hooguit aan morgen, maar zeker niet aan de situatie over een jaar of daarna,'' reageert de woordvoerder van De Jonge. Ooit moet een fors bedrag worden terugbetaald. ,,En dat is geld dat moest worden gebruikt om te studeren. Niet om op de bank te zetten.''

Er wordt al heel veel gedaan om vroegtijdig schoolverlaten terug te dringen. ,,Dat is met 40 procent gedaald,'' zegt de woordvoerder. ,,Maar dit deugt niet. Veel roc's hebben hun verzuimadministratie op orde. Maar een aantal opleidingen heeft nog een hoop huiswerk te doen.

Ook Minister van Onderwijs Jet Bussemaker waarschuwt de studenten:  ,,Je werkt jezelf ermee in de nesten. Je hebt straks geen diploma maar wel een schuld, die je moet terugbetalen.'' Die schuld moet terug worden betaald als na tien jaar geen diploma is behaald.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam