Volledig scherm
De Aegir aan de Heeremakade in de Rotterdamse haven, bij de Landtong Rozenburg. Deze foto is gemaakt in 2013. © John de Pater

Groot Aziatisch windcontract voor offshore-bedrijf Heerema

Offshore-bedrijf Heerema heeft een groot contract in Taiwan in de wacht gesleept. Het werkschip Aegir, dat normaal Rotterdam als thuishaven heeft, zal in Azië 111 funderingen van windmolens op zee installeren.

Heerema zelf spreekt van een 'prestigieus contract’, omdat het een lastig bouwproject is. De installatie zal plaatsvinden in wateren van 30 tot 35 meter diep. Volgens Heerema is de Aegir vanwege haar kracht en behendigheid zeer geschikt voor windprojecten zoals deze. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De molens komen in het Greater Changhua-gebied in de Straat van Taiwan, 35 tot 60 kilometer voor de westkust van Tawain. Het gaat om vier windlocaties met een totale productiecapaciteit van 2,4 gigawatt, die worden ontwikkeld door Ørsted. Heerema werkt in opdracht van de Deense offshore-ontwikkelaar. 

Behalve het transport en de installatie van 111 turbine-funderingen en twee grote offshore-stations is het Leidse bedrijf ook verantwoordelijk voor de voorbereiding van de zeebodem.

Trots

Topman Koos-Jan van Brouwershaven zegt ‘ontzettend trots te zijn dat Heerema deelneemt aan dit grote en unieke project’. Het Greater Changhua-project start in 2021 en wordt voltooid in 2022.

In juli sleepte Heerema Marine Contractors voor het eerst een Taiwanees contract binnen. Toen voor 21 funderingen op acht kilometer uit de kust. Hier is de zee 18 tot 28 meter diep. Azië is een belangrijke groeimarkt voor windenergie. Ook andere Nederlandse waterbouwers als Van Oord azen er op contracten.

Volledig scherm
De installatie van de fundering van een windmolen op zee © Heerema

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam