Volledig scherm
De brandweer zette waterschermen in tegen een zoutzuurlek in een opslagtank aan de Merseyweg in de Rotterdamse haven. © MediaTV

Groot zoutzuurlek in Rotterdamse haven, geen gevaar voor omgeving

Een opslagtank van het bedrijf Huntsman Holland in de Rotterdamse haven heeft vannacht een grote hoeveelheid zoutzuur gelekt. De brandweer hielp mee de lekkage onder controle te houden. Gevaar voor de omgeving is er niet, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De grote tank op het terrein aan de Merseyweg in het Botlekgebied begon rond 00.45 uur met lekken. De inhoud, een oplossing van zoutzuur, liep in grote hoeveelheden tegelijk de tank uit. Het bedrijf zelf schoot direct in actie. ,,Bij bedrijven als deze is zoiets altijd goed geregeld’’, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. ,,Maar dat neemt niet weg dat wij als brandweer ook ter plaatse komen. Voor het geval dat het wél nodig is.’’

Al snel had de brandweer het lek onder controle. Gevaar voor de omgeving is er dan ook niet geweest. De brandweer bracht met behulp van een drone het lek vanaf boven in kaart en probeerde onder meer met waterschermen de verspreiding van het zoutzuur te voorkomen. Dat is goed gelukt. Rond  2.45 uur was het lek gedicht. Alle gelekte vloeistof is in een daarvoor bestemde opvangbak terechtgekomen.

Meetapparatuur van zowel de brandweer als het bedrijf zelf legde geen verhoogde waardes vast buiten het terrein. ,,Het is onder controle’’, aldus de woordvoerder. 

Hoe groot de schade is bij Huntsman, moet later dit weekend blijken. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (69%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (14%)
23829 stemmen